Ανατροπή: Κάποιες φυτικές δίαιτες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
19 Ιουνίου 2025, 09:00

Νέα μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι υγιεινές φυτικές τροφές μπορεί να είναι ευεργετικές για την καρδιά. Ωστόσο, δεν χαρακτηρίζονται όλες οι φυτικές τροφές ως υγιεινές, ενώ, σύμφωνα με τη μελέτη, αυτές οι τροφές μπορούν να είναι εξίσου επιβλαβείς για την καρδιά με τις αντίστοιχες μη φυτικές. Οι συγγραφείς της μελέτης αξιολόγησαν τις συσχετίσεις μεταξύ φυτικών τροφίμων και 3 κρίσιμων καρδιακών βιοδεικτών.
Για πολλούς ανθρώπους που επιλέγουν να μην καταναλώνουν τροφές ζωικής προέλευσης, τα πιθανά οφέλη μιας φυτικής διατροφής για την υγεία μπορεί να θεωρούνται μια ανταμοιβή για το σεβασμό που δείχνουν προς τα ζώα. Η μελέτη καταλήγει στο ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα λανθασμένο, αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι οι κανόνες που ισχύουν για την υγιεινή διατροφή γενικά ισχύουν και για τις φυτικές τροφές.
Όπως μεταδίδει το Medical News Today, η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ανέλυσε δεδομένα από 7.708 συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ (NHANES) 1999-2004. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 20 ετών και άνω και δεν είχαν ιστορικό καρδιακών παθήσεων.
Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας NHANES, οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις τροφές που είχαν καταναλώσει το τελευταίο 24ωρο, καθώς ελήφθησαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση των σχετικών βιοδεικτών.
Οι βιοδείκτες που προκάλεσαν ανησυχία σε αυτήν τη μελέτη ήταν η καρδιακή τροπονίνη Τ, η καρδιακή τροπονίνη Ι και το νατριουρητικό πεπτίδιο NT-proBNP. Οι τροπονίνες είναι δείκτες βλάβης του καρδιακού μυός, η οποία αποτελεί ένδειξη εμφράγματος του μυοκαρδίου ή καρδιακής προσβολής. Το πεπτίδιο σχετίζεται με καρδιακή ανεπάρκεια. Έως και 50% των ατόμων χωρίς ιστορικό καρδιακών προβλημάτων έχουν υποκλινικά επίπεδα τροπονινών. Ενώ αυτά τα επίπεδα δεν προκαλούν άμεση ανησυχία, μπορούν να ερμηνευθούν ως προειδοποιητικό σημάδι για πιθανά μελλοντικά προβλήματα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη βάση δεδομένων MyPyramid Equivalents 2.0 του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για να ταξινομήσουν κάθε αναφερόμενο τρόφιμο σε μία από τις 3 κατηγορίες:
1.υγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης,
2.ανθυγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης,
3.τροφές ζωικής προέλευσης.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η τήρηση μιας υγιεινής φυτικής διατροφής συσχετίστηκε με 49% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης αυξημένων επιπέδων καρδιακής τροπονίνης Ι. Τα άτομα που ακολουθούσαν μια ανθυγιεινή φυτική διατροφή είχαν 65% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης αυξημένων επιπέδων καρδιακής τροπονίνης Ι.
Ωστόσο, οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Cardiology.
Tags: vegan, vegetarian, Δίαιτα, Διατροφή, Καρδιαγγειακά, Φτωχή δίαιτα, χορτοφάγοι