ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα CDC συνιστούν το εμβόλιο για την προστασία των βρεφών από τον RSV

27 September 2023, 07:00

images

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν ότι το νέο εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των βρεφών από το σοβαρό αναπνευστικό συγκυτιακό ιό ή RSV που μάς απασχόλησε πολύ τον περασμένο χειμώνα.

Το εμβόλιο, που παρασκευάστηκε από την εταιρεία Pfizer, θα χορηγείται σε 1 δόση σε έγκυες κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους. Η περίοδος κατά την οποία τα κρούσματα RSV αυξάνονται δραματικά, είναι συνήθως από το Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο στα περισσότερα μέρη των ΗΠΑ. Οι μητέρες βρεφών που γεννήθηκαν πριν ή μετά από αυτό το διάστημα, δεν θα κάνουν το εμβόλιο, αλλά θα λαμβάνουν ένα νέο αντίσωμα πρόληψης του RSV, που ονομάζεται nirsevimab, για την προστασία αυτών των βρεφών.

Όπως μεταδίδει το CNN Health, μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να παράσχει προστασία στα βρέφη από τη νόσο του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος RSV και τη σοβαρή νόσο του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος για τουλάχιστον τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους.

Τον Αύγουστο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το εμβόλιο, ψηφίζοντας ομόφωνα ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό και ασφαλές. Σε μια δοκιμή σε περισσότερες από 7.000 εγκύους και τα βρέφη τους, το εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο τα βρέφη να χρειαστούν να επισκεφθούν ένα γιατρό ή να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Οι παρενέργειες ήταν λίγες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες, τις οποίες εμφάνισε λιγότερο από το 10% των συμμετεχόντων ήταν πόνος στο σημείο του εμβολίου, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος και ναυτία, σύμφωνα με τη Pfizer.

Στις δοκιμές, το εμβόλιο χορηγήθηκε σε έγκυες ακόμη νωρίτερα από ό,τι συνιστά η ανεξάρτητη επιτροπή CDC, αλλά οι ειδικοί ήθελαν οι εγκυμονούσες να κάνουν το εμβόλιο την 32η έως την 36η εβδομάδα της κύησης για να αποφύγουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Μια δοκιμή παρόμοιου εμβολίου RSV από την GSK, σταμάτησε λόγω αυτού του κινδύνου.

"Αυτό είναι ένα ακόμη νέο εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα για να βοηθήσουμε στην προστασία ζωών", δήλωσε η διευθύντρια των CDC, Δρ Mandy Cohen. «Προτρέπω τους γονείς να μιλήσουν με τους γιατρούς τους για το πώς να προστατεύσουν τα μικρά τους από τη σοβαρή ασθένεια του RSV, αξιοποιώντας, είτε ένα εμβόλιο που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε ένα εμβόλιο κατά του RSV που γίνεται στο μωρό σας μετά τη γέννηση».

Σχετικά Άρθρα