ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα άτομα με συμπτώματα αϋπνίας έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού

13 Ιουνίου 2023, 07:00

images

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ερευνητικό περιοδικό Neurology, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα συμπτώματα της αϋπνίας, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα κάτω των 50 ετών.

Ο Δρ Wendemi Sawadogo από το Virginia Commonwealth University, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε ότι η σχέση της αϋπνίας με τον κίνδυνο εγκεφαλικού υπάρχει σε μία ευρύτερη προσπάθεια κατανόησης του πώς μπορεί να οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις.

«Τα συμπτώματα αϋπνίας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να έχετε διαβήτη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία και αυτές οι καταστάσεις μπορεί δυνητικά να αποτελέσουν τον παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό», δήλωσε.

Η έρευνα άντλησε δεδομένα από τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης, ένα σύνολο δεδομένων που τους επέτρεψε να έχουν πρόσβαση σε 31.126 άτομα με ένα ευρύ φάσμα εμπειριών. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αφορούσαν το διάστημα από το 2002 έως το 2020, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 61 έτη και ο μέσος χρόνος παρακολούθησης για τους συμμετέχοντες ήταν 9 χρόνια. Συνολικά, αναφέρθηκαν 2.101 εγκεφαλικά επεισόδια.

Αυτοί που παρακολουθήθηκαν, ταξινομήθηκαν σε 9 ομάδες για ανάλυση, με βάση τα αυτοαναφερόμενα συμπτώματα αϋπνίας (δυσκολία να κοιμηθούν, αφυπνίσεις μέσα στη νύχτα, πολύ πρωινή αφύπνιση, πολλά όνειρα που ξυπνούν το άτομο, απώλεια της διάθεσης για ύπνο μόλις ξαπλώσουμε στο κρεβάτι, άγχος μόλις νυχτώνει κ.ά). Σε αυτή την κλίμακα, κάθε νέο σύμπτωμα ισοδυναμούσε με αύξηση στον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 7%. Τα άτομα με 5 έως 6 συμπτώματα αϋπνίας, είχαν έως και 51% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό κατά την περίοδο της μελέτης.

Η Δρ Johanna Fifi, αντιπρόεδρος του Society of NeuroInterventional Surgery και παθολόγος και καθηγήτρια στο Mount Sinai, λέει ότι το εύρημα της μελέτης ότι άτομα κάτω των 50 ετών διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο είναι λογικό για εκείνη, ως επαγγελματίας που θεραπεύει ασθενείς με εγκεφαλικό. Μάλιστα, επισημαίνει ότι αυτή η διαφορά στα δεδομένα μπορεί να οφείλεται στον αριθμό των συννοσηροτήτων που πρέπει να διαχειριστούν οι ηλικιωμένοι, καθώς και στην αντίληψη των νεότερων για τη δική τους υγεία.

«Τα περιστατικά εγκεφαλικού αυξάνονται όσο μεγαλώνετε, ενώ η συχνότητα της αϋπνίας αυξάνεται επίσης, καθώς μεγαλώνετε».


Σχετικά Άρθρα