ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συναγερμός: ΄Έκτακτη σύσκεψη του ΠΟΥ για τον κοροναϊό που "θερίζει" στην Κίνα

22 Ιανουαρίου 2020, 07:15

images

Με τα νέα κρούσματα στην Κίνα να αυξάνουν κατά 10άδες καθημερινά, την επιβεβαίωση ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο να είναι πια αδιαμφισβήτητη, και ασθενείς να έχουν εντοπιστεί σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη αλλά και Αυστραλία και ΗΠΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναλαμβάνει σήμερα μέτρα για την προφύλαξη των υπόλοιπων χωρών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, τους εννέα έφθασε χθες ο αριθμός των νεκρών στην πόλη Βουχάν της κεντρικής Κίνας από την επιδημία του νέου κορονοϊού, ενώ σε ολόκληρη την Κίνα είχαν καταγραφεί μέχρι χθες 291 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού εκ των οποίων τα 77 μέσα σε μια μέρα.

Κρούσματα του νέου κοροναϊού, που οι επιστήμονες θεωρούν "συγγενή" του επικίνδυνου SARS, έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ενώ ένα ακόμα ύποπτο κρούσμα ερευνάται στην Αυστραλία, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για εξάπλωση της επιδημίας όπως άλλωστε συμβαίνει από χθες και στις ΗΠΑ και ειδικά στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Ήδη στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές έθεσαν την περιοχή σε «κατάσταση μέγιστου συναγερμού», με τον φόβο από την επιδημία του SARS (του Σοβαρού Οξέως Συνδρόμου του Αναπνευστικού) από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 774 άνθρωποι την περίοδο 2002 με 2003. «Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», είπε ο Μάθιου Τσέουνγκ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ. Και στο αεροδρόμιο της πόλης, διεξάγεται συνεχώς θερμικός έλεγχος των επιβατών ώστε να εντοπιστούν αυτοί που φτάνουν έχοντας πυρετό. Μάλιστα όσοι φτάνουν από τη Βουχάν πρέπει να συμπληρώσουν επιπροσθέτως ερωτηματολόγιο και σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης κινδυνεύουν με φυλάκιση ως 6 μηνών. Τέλος, έλεγχοι διεξάγονται και στα χερσαία σύνορα της Κίνας ενώ στο Βιετνάμ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης» και ζήτησε την ενίσχυση των ελέγχων στα βόρεια σύνορα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει ότι θα "αναμένουμε περισσότερα κρούσματα του ιού σε άλλα τμήματα της χώρας (της Κίνας) και πιθανόν και σε άλλες χώρες μέσα στις επόμενες ημέρες". Και σήμερα συνεδριάσει εκτάκτως για να αποφασίσει αν θα κηρύξει «κρίση δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επιβεβαίωσε εξάλλου την Τρίτη το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο νέο κοροναϊό "2019-nCoV" στις ΗΠΑ. Ο ασθενής εντοπίστηκε στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον και είχε επιστρέψει στις 15 Ιανουαρίου από την κινεζική πόλη όπου ενδημεί ο ιός. Σύμφωνα με τους ειδικούς του CDC, ο ασθενής έχει επιβεβαιωμένη μόλυνση από "2019-nCoV". Αναζήτησε ιατρική φροντίδα στην περιοχή της Ουάσιγκτον, όπου υποβλήθηκε σε αγωγή για τη λοίμωξη. Στις 17 Ιανουαρίου, ξεκίνησαν ειδικές εξετάσεις στα αεροδρόμια του San Francisco (SFO), της Νέας Υόρκης (JFK) και του Λος Άντζελες (LAX). Αυτή την εβδομάδα το CDC θα προσθέσει προσυμπτωματικό έλεγχο εισόδου σε δύο ακόμη αεροδρόμια - Ατλάντα (ATL) και Σικάγο (ORD).

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα