ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμπτώματα διαβήτη τύπου 2 που αγνοούμε

08 Νοεμβρίου 2019, 05:30

images

Νιώθετε συχνά ανεξήγητη κόπωση; Έχετε την ανάγκη να πηγαίνετε συνεχώς στην τουαλέτα;  Έχετε θολή όραση; Πεινάτε και διψάτε συνεχώς; Αργούν να επουλωθούν οι πληγές και να φύγουν οι μελανιές σας; Αν μερικά ή όλα από αυτά σας συμβαίνουν , πρέπει αύριο κιόλας να κάνετε μία εξέταση αίματος και να ελέγξετε το σάκχαρό σας!

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες –ενώ παραδοσιακά τον θεωρούσαμε ασθένεια της μέσης και τρίτης ηλικίας- και οφείλεται τις περισσότερες φορές στην κακή διατροφή, την καθιστική ζωή και τα παραπάνω κιλά. Πέραν από αυτά τα συμπτώματα που αναφέρουμε παραπάνω, τα οποία οι περισσότεροι πάσχοντες θεωρούν άσχετα με το διαβήτη και τα αγνοούν, δεν υπάρχει καμία άλλη εκδήλωση της νόσου πριν το «κακό» ολοκληρωθεί. Δηλαδή πριν ο διαβήτης τύπου 2 πλήξει τα αγγεία σε κάποιο όργανο ή σημείο του σώματος και μας δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Οι άνδρες ίσως δουν από νεαρή σχετικά ηλικία πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, άλλοι ίσως ανακαλύψουν πρόβλημα στην καρδιά, και κάποιοι άλλοι ασθενείς ίσως ανακαλύψουν ότι πάσχουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή άλλες παθήσεις.

Πριν εμφανιστούν όλες αυτές οι σοβαρές ασθένειες των αγγείων, το «ανεβασμένο» σάκχαρο συνήθως υπάρχει και κάνει σιωπηρά την βλαβερή εργασία του επί 5 ή και 10 χρόνια. Παραμένοντας αθεράπευτο, πλήττει σιγά τα αγγεία και δημιουργεί άλλες σοβαρές ασθένειες που συνήθως δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αλλά αντιμετωπίζουμε συντηρητικά στο εξής (με φαρμακευτική αγωγή).

Οι γιατροί συστήνουν μία εξέταση αίματος από την εφηβεία κιόλας αλλά και έναν ετήσιο έλεγχο σε όλους τους ενήλικες. Εκτός αυτού, για να αποφύγει κάποιος το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, πρέπει να τροποποιήσει προς το υγιεινότερο τις καθημερινές του συνήθειες. Και πρώτα από όλα πρέπει να φροντίσει να διατηρεί μέσο, κανονικό σωματικό βάρος. Η παχυσαρκάι, ακόμα και η υπερβαρότητα (τα λίγο παραπάνω κιλά από το φυσιολογικό, είναι καλοί φίλου του διαβήτη). Στην συνέχεια πρέπει να τρώσει ισορροπημένα και να ασκείται τακτικά , ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα περπατάει όσο περισσότερο μπορεί σε καθημερινή βάση.

Σχετικά Άρθρα