ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

20 Απριλίου 2022, 10:00

images

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με προβλήματα υγείας. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν θα πίστευαν ότι ένα ποτό κάθε βράδυ αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία τους. Τώρα, νέα στοιχεία που μεταδίδει το Medscape δείχνουν ότι ακόμη και ένα ποτό την ημέρα συνδέεται με ανιχνεύσιμες αλλαγές στον εγκέφαλο, ακόμα κι αν δεν είναι σαφές το εάν προκαλούνται αποκλειστικά από το αλκοόλ.

Θα μπορούσε, λοιπόν, ακόμη και μία μέτρια ποσότητα αλκοόλ να κάνει τη διαφορά στον εγκέφαλό μας;

Οι ερευνητές εξέτασαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου από 36.678 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 40 έως 69 ετών, στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνέκριναν αυτά τα ευρήματα με την εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ των συμμετεχόντων, προσαρμόζοντας τις διαφορές σε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η χώρα διαμονής.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές βρήκαν μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του όγκου της φαιάς και λευκής ουσίας του εγκεφάλου. Δηλαδή, καθώς αυξανόταν η πρόσληψη αλκοόλ ενός ατόμου, ο όγκος της φαιάς ουσίας και της λευκής ουσίας μειώθηκε, ενώ όσο περισσότερα ποτά έπιναν εβδομαδιαία, τόσο μεγαλύτερη επιδείνωση παρουσίαζαν.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των εικόνων του εγκεφάλου ανθρώπων που δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ και εκείνων που έπιναν μόνο 1 ή 2 ποτά την ημέρα. «Η κατανάλωση μόνο ενός αλκοολούχου ποτού καθημερινά (ή δύο μονάδων αλκοόλ) θα μπορούσε να σχετίζεται με αλλαγές στον όγκο της φαιάς ουσίας και στον όγκο της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο», γράφουν οι συγγραφείς στο Nature Communications. Και η μετάβαση από μια μονάδα αλκοόλ σε δύο -περίπου μισό λίτρο μπύρα- συνδέθηκε με αλλαγές παρόμοιες με δύο χρόνια γήρανσης στον εγκέφαλο.

Επιπλέον, εκτός από τη σύγκριση των αλλαγών με τη γήρανση, δεν είναι ακόμη σαφής η σημασία των ευρημάτων αυτών, μέχρι οι επιστήμονες πραγματοποιήσουν περισσότερη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της γενετικής των συμμετεχόντων στη μελέτη. Η μελέτη έχει επίσης αρκετά μειονεκτήματα... Οι συμμετέχοντες είναι όλοι μεσήλικες Ευρωπαίοι, επομένως τα ευρήματα μπορεί να είναι διαφορετικά σε νεότερους ή σε άτομα με3 διαφορετική καταγωγή. 

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης την πρόσληψη αλκοόλ για το περασμένο έτος, την οποία μπορεί να μην θυμούνται επακριβώς, μπορεί να διαφέρει από τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των περασμένων ετών υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ. Τέλος, δεδομένου ότι οι ερευνητές συνέκριναν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ με την απεικόνιση του εγκεφάλου σε μια χρονική στιγμή, δεν είναι δυνατό να πούμε εάν η πρόσληψη αλκοόλ είναι υπαίτια για τις αλλαγές στον εγκέφαλο που παρατηρήθηκαν.

Τα ευρήματα αποτελούν τροφή για σκέψη για το εάν οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές πρέπει να επανεξεταστούν και εάν είναι καλύτερο να μειωθεί το βραδινό ποτό σε μισό ποτήρι κρασί.


Σχετικά Άρθρα