Πώς το άγχος συνδέεται με το χρόνο που περνάμε σε οθόνες και μαζί επηρεάζουν την αναπνοή
27 Ιουλίου 2025, 08:00

Η αναπνοή είναι μία από τις πιο θεμελιώδεις λειτουργίες του οργανισμού, που πραγματοποιείται κατά μέσο όρο περισσότερες από 23.000 φορές την ημέρα. Ωστόσο, όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, ο οργανισμός μας μεταβαίνει φυσικά στη συμπαθητική λειτουργία, γεγονός που οδηγεί σε ταχύτερες αναπνοές από το άνω μέρος του στήθους. Με την πάροδο του χρόνου, ειδικά με χρόνιο στρες, αυτό γίνεται το προεπιλεγμένο μοτίβο αναπνοής. Η αναπνοή μας γίνεται πιο «κάθετη» -προς τα πάνω στο στήθος και το λαιμό μας- αντί να διαστέλλει τους πνεύμονες και το θώρακά μας οριζόντια.
Αυτό το μοτίβο στο άνω μέρος του στήθους παρακάμπτει το διάφραγμά μας, αναγκάζοντας τους μύες στον αυχένα και τους ώμους μας να αναλάβουν το έργο της αναπνοής. Όταν το διάφραγμά μας δεν λειτουργεί σωστά, δεν μπορεί να εκπληρώσει το δευτερεύοντα ρόλο του ως σταθεροποιητής, επειδή η πραγματική εμπλοκή του κορμού απαιτεί από αυτόν το μυ να λειτουργεί σε αρμονία με τους κοιλιακούς και τους μύες του πυελικού εδάφους.
Επειδή το διάφραγμα προσκολλάται τόσο στο θώρακα όσο και στη σπονδυλική μας στήλη, η δυσκολία στην αναπνοή δημιουργεί αστάθεια στον κορμό και μετατοπίζει τη θέση του θώρακα. Όταν ο θώρακας μετακινείται, ακολουθούν η σπονδυλική στήλη και το κεφάλι, και κατά συνέπεια, επηρεάζονται η θέση και η λειτουργία των ώμων μας.
Επιπλέον, όταν σκύβουμε προς τα μπροστά – όταν για παράδειγμα περνάμε χρόνο μπροστά στον υπολογιστή –, ο αυχένας μας εκτείνεται και το θώρακα μας ανυψώνεται και διαστέλλεται. Επιπλέον, η κινητικότητα των πλευρών μειώνεται, γεγονός που περιορίζει την περιστροφή και την έκταση της μέσης της πλάτης - κάτι που είναι απαραίτητο για υγιή πρότυπα κίνησης. Συνολικά, η κινητικότητα υποφέρει και ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται καθώς το σώμα μας αντιδρά στην αυξανόμενη αστάθεια του κορμού δημιουργώντας προστατευτική ένταση και μυϊκές αντισταθμίσεις - συχνά καταπονώντας την κάτω πλάτη.
Αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο: Η αναπνοή μας επηρεάζει τη στάση του σώματός μας, η στάση του σώματός μας επηρεάζει την αναπνοή μας και επηρεάζουν εξίσου τον τρόπο που αισθανόμαστε και κινούμαστε.
Αν αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα, υπάρχουν διάφορες ασκήσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε, καθώς και τεχνικές αναπνοής, όπως η γιόγκα, που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την αναπνοή σας και τη στάση του σώματός σας.
Tags: Άγχος, Αναπνοή, χρόνιο άγχος