ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς συνδέονται ο ύπνος, η αναπνοή και η μνήμη

21 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Πώς επηρεάζει ο ύπνος τη μνήμη; Το 2021, ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Thomas Schreiner, επικεφαλής της ομάδας Emmy Noether junior στο Τμήμα Ψυχολογίας του LMU, είχαν ήδη δείξει ότι υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ της εμφάνισης ορισμένων προτύπων εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον ύπνο και της επανενεργοποίησης του περιεχομένου της μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τώρα, ερευνητές συνεργάστηκαν με επιστήμονες από το Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη στο Βερολίνο και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να αναλύσουν εκ νέου τα δεδομένα.

Για την αρχική τους μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν σε 20 συμμετέχοντες στη μελέτη 120 εικόνες κατά τη διάρκεια 2 συνεδριών. Όλες οι εικόνες συνδέονταν με συγκεκριμένες λέξεις. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν για περίπου 2 ώρες στο εργαστήριο ύπνου. Όταν ξύπνησαν, τους ρώτησαν για τους συνειρμούς που είχαν κάνει. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου μάθησης και ύπνου, η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγράφηκε με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, όπως και η αναπνοή τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εικόνες που είχαν δει προηγουμένως οι συμμετέχοντες επανενεργοποιήθηκαν αυθόρμητα στον εγκέφαλό τους ενώ κοιμούνταν των ταλαντώσεων και των υπνικών ατράκτων (μικρές φάσεις αυξημένης εγκεφαλικής δραστηριότητας). «Η ακρίβεια της σύζευξης αυτών των εγκεφαλικών ρυθμών που σχετίζονται με τον ύπνο αυξάνεται από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία και στη συνέχεια μειώνεται ξανά κατά τη διάρκεια της γήρανσης», λέει ο Schreiner.

Επειδή η συχνότητα της αναπνοής αλλάζει επίσης με την ηλικία, οι ερευνητές στη συνέχεια ανέλυσαν τα δεδομένα σε σχέση με την καταγεγραμμένη αναπνοή και μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια σύνδεση μεταξύ των παραγόντων: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η αναπνοή μας και η εμφάνιση χαρακτηριστικών ταλαντώσεων και μοτίβων ατράκτων συνδέονται», σύμφωνα με τον Schreiner.

«Αν και άλλες μελέτες είχαν ήδη δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ της αναπνοής και της γνωστικής ικανότητας κατά τη διάρκεια της έγερσης, η εργασία μας καθιστά σαφές ότι η αναπνοή είναι επίσης σημαντική για την επεξεργασία της μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου».

Σχετικά Άρθρα