ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στο είδος αντιπυρετικών- αναλγητικών που θα χρησιμοποιήσουμε

18 Μαρτίου 2020, 14:50

images

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάχθηκε κατά της αλόγιστης χρήσης Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων -τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για τον πυρετό και τις μυαλγίες- με τον εκπρόσωπο του, Κρίστιαν Λιντμάγερ, να επισημαίνει ότι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού μελετούν σχετικά στοιχεία και «εν τω μεταξύ, συμβουλεύουμε τους πολίτες να λαμβάνουν περισσότερο παρακεταμόλη, παρά να χρησιμοποιούν ιβουπροφαίνη. Είναι πολύ σημαντικό αυτό», τόνισε. Αντίστοιχη είναι άλλωστε και η γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ υπενθύμισε ότι και η παρακεταμόλη θα πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή και σε συγκεκριμένες δόσεις, διότι μία ενισχυμένη δοσολογία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για το ήπαρ.

Ο Γκρέγκορι Πολαντ, καθηγητής Ιατρικής και Μολυσματικών Νόσων και διευθυντής στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων της Mayo Clinic,  σχολιάζει στο MedScape ότι «δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία κάποιου διακριτού κινδύνου από τη χρήση των ΜΣΑΦ στην περίπτωση της νόσου COVI-19». Και σημειώνει ότι χωρίς ταξινόμηση οποιωνδήποτε νέων δεδομένων για επιπλέον ανεπιθύμητες ενέργειες των ΜΣΑΦ σχετικά με την εν λόγω νόσο, όλα είναι υπό διερεύνηση.

Παρόλα αυτά συστήνεται αυτό το διάστημα σε συμπτώματα ίωσης να προτιμούμε τα σκευάσματα με παρακεταμόλη τα οποία μπορεί να μας πει ποια είναι ο γιατρός μας και φυσικά ο φαρμακοποιός μας αλλά αναγράφονται και στις οδηγίες χρήσεις των φαρμάκων.

Να σημειωθεί ότι η ιβουπροφαίνη (που ανήκει στην κατηγορία ΜΣΑΦ), και η παρακεταμόλη (που δεν ανήκει), είναι από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα αναλγητικά, παγκοσμίως, και η ασφάλεια και αποτελεσματικότητά της ως αναστολέας του πυρετού και του πόνου είναι τεκμηριωμένη εδώ και χρόνια από πολλές κλινικές μελέτες.

Τι λέει ο ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει επίγνωση των αναφορών που γίνονται και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) όπως η ιβουπροφαίνη θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη νόσο του κορωνοϊού (COVID-19).

Τον Μάιο του 2019, η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ (PRAC) ξεκίνησε μια ανασκόπηση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ιβουπροφαίνη και κετοπροφαίνη, σύμφωνα με έρευνα της Γαλλικής Εθνικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Ασφάλειας Υγείας (ANSM), η οποία έδειξε ότι η μόλυνση από ανεμοβλογιά (varicella) και ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από αυτά τα φάρμακα. Οι πληροφορίες για τα προϊόντα πολλών ΜΣΑΦ περιέχουν ήδη προειδοποιήσεις ότι οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις τους μπορεί να κρύψουν τα συμπτώματα μιας επιδεινούμενης λοίμωξης. Η επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ (PRAC) εξετάζει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για να διαπιστώσει εάν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα.

Κατά την έναρξη της θεραπείας για πυρετό ή πόνο στον COVID-19, οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης και των ΜΣΑΦ. Κάθε φάρμακο έχει τα δικά του οφέλη και τους κινδύνους που αντικατοπτρίζονται στις πληροφορίες για τα προϊόντα του και τα οποία πρέπει να εξεταστούν μαζί με τις εθνικές οδηγίες θεραπείας της ΕΕ, οι περισσότερες από τις οποίες συνιστούν την παρακεταμόλη ως πρώτη επιλογή θεραπείας για πυρετό ή πόνο.

Σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες θεραπείας της ΕΕ, οι ασθενείς και οι επαγγελματίες του τομέα υγείας μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ΜΣΑΦ (όπως ιβουπροφαίνη) σύμφωνα με τις εγκεκριμένες πληροφορίες για το προϊόν. Οι τρέχουσες συμβουλές περιλαμβάνουν ότι αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Οι ασθενείς που έχουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους.

Σε συνέχεια της τρέχουσας ανασκόπησης ασφάλειας της PRAC σχετικά με την ιβουπροφαίνη και την κετοπροφαίνη, ο EMA υπογραμμίζει την ανάγκη έγκαιρης διεξαγωγής επιδημιολογικών μελετών για την παροχή επαρκών αποδείξεων σχετικά με την οποιαδήποτε επίδραση των ΜΣΑΦ στην πρόγνωση της νόσου για το COVID-19. Ο Οργανισμός απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους και είναι έτοιμος να υποστηρίξει ενεργά τέτοιες μελέτες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την καθοδήγηση οποιωνδήποτε μελλοντικών συστάσεων θεραπείας.

Ο ΕΜΑ θα παράσχει περαιτέρω πληροφορίες, εφόσον είναι απαραίτητο, και αφού ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της PRAC.

Σχετικά Άρθρα