ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στο βάρος του βρέφους κατά τη γέννηση

24 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Δύο νέες μελέτες αναφέρουν ενδεχόμενο κίνδυνο για τα παιδιά που γεννιούνται λιποβαρή (κάτω των 2,6 κιλών). Όσα βρέφη λοιπόν γεννιούνται με λιγότερο βάρος από το φυσιολογικό, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, κάθε επιπλέον κιλό κατά τη γέννηση, συσχετίστηκε με μείωση κατά 40% του κινδύνου εμφάνισης της διαταραχής, ενώ κάθε κιλό μείωσης του βάρους γέννησης συσχετίστηκε με την εμφάνιση διαβήτη 3,3 χρόνια νωρίτερα από το μέσο όρο. Αυτό βέβαια αφορά νεογέννητα κάτω των 2,5 κιλών και μέχρι 4 κιλά.

Τα συγκεκριμένα παιδιά διέτρεχαν εξίσου τον κίνδυνο να χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή για τον σακχαρώδη διαβήτη και ήταν πιο επιρρεπή σε συννοσηρότητες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Μάλιστα, όσα από τα νεογνά ζύγιζαν κάτω από 3 κιλά, παρουσίαζαν και μεγαλύτερο κίνδυνο συννοσηρότητας, με 36% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν τρεις ή περισσότερες πρόσθετες ασθένειες και 26% μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής υπότασης της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Η μία μελέτη έδειξε ότι τα νεογέννητα που ζύγιζαν λιγότερο από 3 κιλά, είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν σε μικρότερη ηλικία και είχαν 33% αυξημένες πιθανότητες να χρειαστούν τρία ή περισσότερα φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα από το 1999 έως το 2001 σχετικά με ενήλικες μεταξύ 30 και 60 ετών που έδωσαν στοιχεία για το βάρος γέννησής τους μεταξύ 1939 και 1971. Κανείς δεν είχε γεννηθεί με την ασθένεια. Μεταξύ των 4.590 συμμετεχόντων, 492 διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 μέχρι τη στιγμή που ήταν, κατά μέσο όρο, 19 ετών.

Η δεύτερη μελέτη ανέλυσε τα αρχεία της μαίας για 6.866 άτομα με μωρά με διαβήτη τύπου 2. Οι ειδικοί αξιολόγησαν την ηλικία τους κατά τη διάγνωση, τις σωματικές διαστάσεις, τις συννοσηρότητες, τα φάρμακα, τις μεταβολικές μεταβλητές και το οικογενειακό ιστορικό των ατόμων με το χαμηλότερο 25% και το υψηλότερο 25% του βάρους γέννησης.

«Στο σύνολό τους, τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι ένα δυσμενές εμβρυϊκό περιβάλλον που αντανακλάται στο χαμηλό βάρος γέννησης, αποτελεί ισχυρό και μη γενετικό παράγοντα κινδύνου όχι μόνο για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, αλλά επιπλέον για την ανάπτυξη ενός σχετικά πιο σοβαρού υποτύπου διαβήτη τύπου 2 – με πιο γρήγορη έναρξη της νόσου, περισσότερες επιπλοκές και συννοσηρότητες, καθώς και με αυξημένη ανάγκη για ιατρικές παρεμβάσεις», αναφέρουν οι ερευνητές.


Σχετικά Άρθρα