ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή από μεταβολικό σύνδρομο για εγκεφαλικά, καρδιοπάθειες

30 Οκτωβρίου 2019, 07:28

images

Ένας συνδυασμός μεταβολικών διαταραχών που συμβαίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό και έχουν ως αιτιολογικό παράγοντα την αντίσταση στην ινσουλίνη, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε καρδιοπάθειες, σε εγκεφαλικά και σε σακχαρώδη διαβήτη.

Ο συνδυασμός αυτός περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερίνη και υψηλό σάκχαρο καθώς επίσης και αυξημένο λίπος γύρω από τη μέση.

Κι αν όλα αυτά συνυπάρχουν, τότε ο γιατρός μας ενημερώνει ότι πάσχουμε από μεταβολικό σύνδρομο.

Η πρώτη προσπάθεια οριοθέτησης του συνδρόμου έγινε το 1988 από τον G. Reaven, ο οποίος παρουσίασε ότι η κεντρικού τύπου παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία έχουν κοινό αίτιο, την ινσουλινοαντίσταση. Κατά τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) πρέπει να συνυπάρχουν το λιγότερο δύο απ’ τις παρακάτω διαταραχές για να διαγνωστεί το μεταβολικό σύνδρομο:

Περιφέρεια μέσης >94 cm για τους άνδρες και >80 cm για τις γυναίκες

Σάκχαρο νηστείας >100 mg/dl για όλους

Αρτηριακή πίεση >130/85 mmHg για όλους

Τριγλυκερίδια>150 mg/dl για όλους

Χοληστερόλη (καλή) HDL < 40 mg/dl (άνδρες) και < 50 md/dl (γυναίκες)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), αντίθετα, αναφέρει ότι για τη διάγνωση πρέπει να συνυπάρχουν το λιγότερο τρία από τα ακόλουθα κριτήρια:

Περιφέρεια μέσης >102 cm (άνδρες) και >88 cm (γυναίκες)

Γλυκόζη αίματος νηστείας >110 mg/dl για όλους

Αρτηριακή πίεση: Συστολική πίεση >130mmHg ή Διαστολική πίεση 85mmHg για όλους

Τριγλυκερίδια αίματος >150 mg/dl για όλους

Χοληστερόλη (καλή): HDL < 40 mg/dl για τους άνδρες και < 50 md/dl για τις γυναίκες.

Η ηλικία είναι ένας επιπλέον παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου ξεκινώντας από τα 45 έτη για τους άνδρες και τα 55 έτη για τις γυναίκες.

Για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου σημαντική είναι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών με υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής και της άσκησης.

Η μείωση του σωματικού βάρους, ακόμα και σε ένα ποσοστό της τάξης του 7%-10%, είναι ικανή να μειώσει το μεταβολικό σύνδρομο.

Μεγάλη σημασία έχει επίσης ο συχνός εργαστηριακός έλεγχος των τιμών γλυκόζης, τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Σημαντική θέση στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου έχουν εξάλλου και ειδικά συμπληρώματα διατροφής για την υποστήριξη της ηπατικής λειτουργίας όπως ένα που περιέχει ουρσολικό και ολεανικό οξύ και χολίνη.

Σχετικά Άρθρα