ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πού θα οδηγήσει το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων;

11 Ιουνίου 2022, 08:00

images

Με περισσότερα από 1000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε δεκάδες χώρες όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, «η ξαφνική εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων σε πολλές χώρες την ίδια στιγμή υποδηλώνει ότι μπορεί να υπήρξε μη ανιχνεύσιμη μετάδοση για αρκετό καιρό», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Η επιδημιολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο UCLA Fielding School of Public Health, Anne Rimoin, μελετά την ευλογιά των πιθήκων εδώ και περίπου δύο δεκαετίες και έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η εξάπλωσή της σε μέρη όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια δημόσια υγεία.

Το τελευταίο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων αποδεικνύεται δύσκολο να προβλεφθεί εν μέρει επειδή δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε πλήρως την προέλευσή του.

Τα προηγούμενα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στον άνθρωπο θα μπορούσαν να συσχετιστούν με κάποια αρχική έκθεση σε μολυσμένο ζώο - πιθανώς τρωκτικό-. Μόλις ο ιός αρχίσει να μεταδίδεται μεταξύ αυτών των ζώων, μπορεί να εμφανιστεί στους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με μολυσμένους σκίουρους ή ινδικά χοιρίδια, για παράδειγμα.

«Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία θα μπορούσε να καταστεί υψηλός, εάν αυτός ο ιός εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να καθιερωθεί ως ανθρώπινο παθογόνο και εξαπλωθεί σε ομάδες με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως μικρά παιδιά και ανοσοκατεσταλμένα άτομα», σύμφωνα με εκτίμηση κινδύνου του ΠΟΥ, στην οποία επισημαίνεται ότι «απαιτείται άμεση δράση από τα κράτη για τον έλεγχο της περαιτέρω εξάπλωσης μεταξύ των ομάδων κινδύνου, την πρόληψη της εξάπλωσης στο γενικό πληθυσμό και την αποτροπή της καθιέρωσης της ευλογιάς των πιθήκων ως κλινικής κατάστασης και προβλήματος δημόσιας υγείας σε μη ενδημικές χώρες».

«Γνωρίζουμε αρκετά για αυτόν τον ιό, αλλά δεν γνωρίζουμε τα πάντα», δήλωσε καταληκτικά η Rimoin. «Θα πρέπει να το μελετήσουμε πολύ προσεκτικά».




Σχετικά Άρθρα