ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Πόλεμος" κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από τον ΠΟΥ

03 Ιουνίου 2021, 09:00

images

Στην Ευρώπη τρεις νέες γυναίκες πεθαίνουν κάθε ώρα από καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παρότι η νόσος είναι δυνατό να προληφθεί σχεδόν 100%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το 2020 ότι ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας θα έχει εξαλειφθεί όταν όλες οι χώρες κατορθώσουν να έχουν ετησίως κάτω από 4 περιστατικά ανά 100.000 γυναίκες. Οι τρεις στόχοι (90/70/90) της Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη της  συγκεκριμένης νόσου είναι: α) 90% των κοριτσιών <15 ετών να εμβολιαστούν κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV), β) 70% των γυναικών 35 και 45 ετών να κάνουν τεστ υψηλής ακρίβειας (HPV test) και γ) 90% των γυναικών με την νόσο να τύχουν σωστής θεραπείας και φροντίδας.

Εκατόν είκοσι πέντε επιστημονικοί, επαγγελματικοί, ερευνητικοί και κοινωνικοί φορείς, ιδρύματα, ινστιτούτα, ενώσεις και σύλλογοι καρκινοπαθών από όλη σχεδόν την Ελλάδα υποστηρίζουν το Ψήφισμα WHA73.2/11.4, 03/08/2020 της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, με το οποίο αυτή υιοθετεί την παγκόσμια στρατηγική του Π.Ο.Υ. για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας, καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των 119 Φορέων κκ. Θ. Αγοραστός, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), Α. Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ι. Κυριόπουλος, πρόεδρος της  Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, Ι. Μπουκοβίνας, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και Κ. Σταματόπουλος, υπεύθυνος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής της Ακριβείας στην Ογκολογία, δήλωσαν σχετικά με την πρωτοβουλία:

«Απευθύνουμε Αίτημα προς την Ελληνική Πολιτεία, στο πλαίσιο αφύπνισης σχετικά με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, να εναρμονιστεί η χώρα μας με την παγκόσμια στρατηγική εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό σχετικά με τις δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων. Αυτή τη στιγμή, έχουμε στα χέρια μας δύο πολύτιμα όπλα πρόληψης, το HPV εμβόλιο, που μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και το HPV testing για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, που αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια για την εξάλειψη της νόσου αυτής».

Στο πλαίσιο του διαδικτυακού 9ου Πανελληνίου HPV Συνεδρίου (28-30.05.21) διενεργήθηκε η 1η Διάσκεψη των 125 Φορέων, στην οποία έλαβαν μέρος και εξέφρασαν την υποστήριξή τους εκπρόσωποι των Φορέων αλλά και μεγάλος αριθμός πολιτικών προσώπων τόσο από την κυβέρνηση όσο και από όλα σχεδόν τα κόμματα. Παράλληλα, υπήρξε υποστήριξη και από ευρωπαϊκούς και διεθνείς Φορείς προς την πρωτοβουλία των Φορέων για την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. και στην Ελλάδα.

Στόχοι μέχρι το 2030:

1.HPV-εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών <15 ετών και επέκταση του HPV-εμβολιασμού και στα αγόρια.

2.Εφαρμογή οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας με HPV testing, προς επίτευξη  κάλυψης 70% στην ηλικιακή ομάδα-στόχο.

3.Σωστή θεραπευτική διαχείριση και υποστηρικτική φροντίδα του 90% των θετικών στον προσυμπτωματικό έλεγχο γυναικών.Σχετικά Άρθρα