ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιοι κινδυνεύουν να νοσήσουν από γλαύκωμα;

17 Ιανουαρίου 2020, 10:05

images

Το γλαύκωμα είναι μία μη αναστρέψιμη πάθηση των ματιών που υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει ακόμα και στην πλήρη τύφλωση. Η πάθηση οφείλεται στην υψηλή πίεση των υγρών στο εσωτερικό του ματιού, την ενδοφθάλμια πίεση, που αυξάνει τον κίνδυνο καταστροφής του οπτικού νεύρου,

Όπως μας εξηγεί η χειρουργός οφθαλμίατρος, Ευαγγελία Γκαραγκάνη, ειδική στο γλαύκωμα, οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη ενός ή περισσότερων τύπων γλαυκώματος:

·Ηλικία άνω των 60 ετών.

·Αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση: Η φυσιολογική πίεση στο μάτι κυμαίνεται από 10 ως 21 mm Hg. Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από γλαύκωμα έχουν πίεση άνω των 21 mm Hg, όχι όμως όλοι.

·Φυλετική προέλευση: Όσοι ανήκουν στην αφρικανική, ισπανική ή ασιατική φυλή κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από γλαύκωμα και μάλιστα σε νεότερη ηλικία.

·Οικογενειακό ιστορικό: Άτομα που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού (γονείς ή αδέρφια) που πάσχουν από γλαύκωμα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Ο πιο συχνός τύπος γλαυκώματος – το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας- είναι πιο συχνό σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.

·Παθήσεις των ματιών ή χειρουργικές επεμβάσεις: Τραυματισμοί στο μάτι όπως αμβλύ τραύμα ή αθλητικά τραύματα καθώς και το ιστορικό πολλαπλών χειρουργικών επεμβάσεων στο μάτι συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος. Το αμβλύ τραύμα προκαλεί φλεγμονή στο μάτι και επιπλέον τροποποιεί την ανατομία του αποχετευτικού συστήματος του ματιού προκαλώντας έτσι αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Οι πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις προκαλούν φλεγμονή καθώς και πιθανή βλάβη του αποχετευτικού συστήματος και εντείνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος.

·Υπερμετρωπία: Οι υπερμέτρωπες πάσχουν πιο συχνά από γλαύκωμα κλειστής γωνίας και επιπλέον εμφανίζουν πιο συχνά οξύ γλαύκωμα. Η γωνιοσκοπία ( κλινική εξέταση της αποχετευτικής γωνίας του ματιού) είναι απαραίτητη για τη διάγνωση αυτού του τύπου γλαυκώματος.

·Χρήση κορτιζόνης για μεγάλο χρονικό διάστημα: Η χρήση κορτιζόνης σε μορφή οφθαλμικών σταγόνων, χαπιών, εισπνεόμενων σπρέι ή δερματικών αλοιφών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης αυξάνοντας τον κίνδυνο γλαυκώματος.

·Καταστάσεις που επηρεάζουν ή σχετίζονται με την αιματική ροή: Οι πάσχοντες από ημικρανίες, οι διαβητικοί ασθενείς, οι ασθενείς με υπόταση καθώς και οι ασθενείς με υπέρταση που λαμβάνουν μεγάλη δόση φαρμακευτικής αγωγής νοσούν πιο συχνά από γλαύκωμα.

·Η μυωπία και το λεπτό κεντρικό πάχος κερατοειδούς προδιαθέτουν επίσης  στην εμφάνιση γλαυκώματος.

Πως μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο;

·Ο καλύτερος τρόπος να μειώσετε το κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος και μόνιμης απώλειας της όρασης είναι να κάνετε τακτικά μια ολοκληρωμένη εξέταση στον οφθαλμίατρό σας με μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, του κεντρικού πάχους κερατοειδούς, γωνιοσκοπία, εξέταση του οπτικού νεύρου και εξέταση του οπτικού πεδίου.

·Είναι σημαντικό να ακολουθείτε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεται πρόβλημα με τα φάρμακα που σας έχουν χορηγηθεί, συμβουλευτείτε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας.

·Το γλαύκωμα είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη τύφλωση χωρίς την κατάλληλη θεραπεία. Δεν υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα και ο μόνος τρόπος διάγνωσης της νόσου και αποφυγής της απώλειας όρασης είναι η τακτική εξέταση στον οφθαλμίατρό σας.


Σχετικά Άρθρα