ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο FDA εγκρίνει θεραπεία για την πρόληψη του RSV στα βρέφη

21 Ιουλίου 2023, 10:00

images

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε την έγκριση ενός νέου προληπτικού φαρμάκου που ονομάζεται Beyfortus (nirsevimab-alip) το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της νόσου του κατώτερου αναπνευστικού από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) σε νεογέννητα και βρέφη έως 24 μηνών που είναι πιο ευάλωτα.

Ο RSV προκαλεί μία λοίμωξη των πνευμόνων και, ενώ αυτός ο ιός μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, οδηγεί σε πιο σοβαρές καταστάσεις βρέφη και ηλικιωμένους. Σύμφωνα με το CDC, περίπου 58.000-80.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών νοσηλεύονται με RSV κάθε χρόνο στις ΗΠΑ κι ένας αντίστοιχος αριθμός ισχύει για την ΕΕ.

«Ο RSV εμφανίζεται κάθε χειμώνα σε βρέφη και παιδιά. Έχει ως αποτέλεσμα επισκέψεις σε γιατρούς και πολύ συχνά νοσηλεία», δήλωσε η Δρ Sharon Nachman, επικεφαλής του τμήματος Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων στο Νοσοκομείο Παίδων Stony Brook. «Τα μωρά ανεβάζουν πυρετό και συχνά έχουν προβλήματα αναπνοής. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία εκτός από υγρά και οξυγόνο όταν χρειάζεται. Θυμηθείτε, τα μωρά έχουν λιγότερο ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα και επίσης μικρούς και νεοαναπτυχθέντες πνεύμονες, γεγονός που οδηγεί σε προβλήματα διαχείρισης αυτού του ιού».

Ο RSV είναι ο πιο κοινός ιός του κρυολογήματος που προσβάλλει βρέφη και νήπια κάθε χρόνο.

Ως μονοκλωνικό αντίσωμα, το Beyfortus είναι σε θέση να μιμείται πτυχές του ανοσοποιητικού συστήματος για να καταπολεμήσει την ιογενή λοίμωξη. Το φάρμακο χορηγείται ως προληπτικό μέτρο. Μάλιστα αυτό το μονοκλωνικό αντίσωμα (δεν είναι εμβόλιο και δεν είναι θεραπεία για τον RSV), θα βοηθήσει στην πρόληψη των επισκέψεων σε γιατρό καθώς και των νοσηλειών», εξήγησε η Nachman. «Το κλειδί για την επιτυχία του είναι ότι παραμένει ενεργό στο σώμα ενός παιδιού για πολλούς μήνες και επιτρέπει στο φάρμακο να προλαμβάνει τον RSV καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα» συμπλήρωσε.

Το Beyfortus φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων από RSV σε βρέφη και μικρά παιδιά, εξήγησε ο Δρ Thomas Truman, ιατρός στην Παιδιατρική Εντατική Φροντίδα.

«Ενώ όλα τα παιδιά θα νοσήσουν τελικά από RSV, η μείωση αυτών των λοιμώξεων στα μικρότερα και πιο ευάλωτα βρέφη είναι το κλειδί», είπε ο Truman. «Η εμπειρία της COVID-19 μάς έδειξε πολύ καλά ότι ο RSV και άλλες μεταδοτικές ιογενείς ασθένειες είναι απλώς ένα μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην κοινωνία μας και το Beyfortus θα μειώσει αυτό το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προλαμβάνοντας ή μειώνοντας σοβαρές ασθένειες στα μικρότερα, πιο ευάλωτα παιδιά μας».


Σχετικά Άρθρα