ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα "όπλα" στον αγώνα ενάντια στις σοβαρές ημικρανίες

11 Νοεμβρίου 2021, 16:00

images

Τρία είναι παγκοσμίως τα διαθέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας, που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακουφιστούν από το βασανιστικό αυτό πρόβλημα υγείας. Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Βικελής, νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, "τα νέα φάρμακα για την ημικρανία έχουν βασιστεί σε σύγχρονη ιατρική τεχνολογία, και είναι αντισώματα πανομοιότυπα με αυτά που ο οργανισμός μας παρασκευάζει έναντι βακτηρίων ή ιών, αλλά με στόχο τη δράση ενός χημικού μορίου του σώματος μας που ονομάζεται CGRP και έχει κομβικό ρόλο στη δημιουργία κρίσεων ημικρανίας. Έτσι, η δράση τους κατά της ημικρανίας είναι απόλυτα εξειδικευμένη και βασίζεται στην καλύτερη κατανόηση της παθοφυσιολογίας της ημικρανίας και όχι σε κάποια τυχαία παρατήρηση". 

Τα φάρμακα αυτά κατασκευάστηκαν ειδικά και στοχευμένα κατά της ημικρανίας, η δε επιλογή να χρησιμοποιηθούν μονοκλωνικά αντισώματα και όχι χημικά μόρια, φαίνεται πως οδήγησε στο εξαιρετικά μικρό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως μη σοβαρές. 

Εξηγεί ο κ. Βικελής:

Επιπροσθέτως, κλινικά στοιχεία από τη μακροχρόνια χρήση τους σε κλινικές μελέτες δείχνουν ότι σε διάστημα ακόμα και πενταετούς ή και μεγαλύτερης συνεχούς χρήσης, το προφίλ ασφαλείας παραμένει ίδιο, δηλαδή δεν παρατηρήθηκαν οι καινούργιες ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ η αποτελεσματικότητα όχι απλώς διατηρείται αλλά συνήθως βελτιώνεται σε σχέση με την αρχική της απόδοση. Ένα τρίτο θετικό στοιχείο που τα φάρμακα αυτά προσφέρουν, πέρα από την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους, είναι το βολικό σχήμα χορήγησης τους, καθώς μπορεί να χορηγούνται με τη μορφή μίας υποδόρια ένεση το μήνα, την οποία ο ασθενής μπορεί να κάνει μόνος του στο σπίτι. Μάλιστα, το ένα από τα φάρμακα αυτά μπορεί να χορηγείται και με τη μορφή τριών υποδόριων ενέσεων μία φορά κάθε τρεις μήνες.

Η ημικρανία είναι η σημαντικότερη νευρολογική ασθένεια και είναι υπεύθυνη για το ότι κάθε μήνα χάνονται μέρες από την εργασία, αλλά και την κοινωνική ζωή  σε σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, καθώς φαίνεται σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ότι μπορεί να αφορά ως και το 10% του ενήλικου πληθυσμού κάθε χώρας.  Μια σημαντική παρανόηση, στην οποία μπορεί να οφείλεται εν μέρει το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι με ημικρανία δεν έχουν διαγνωστεί σωστά, είναι ότι στην ημικρανία θα πρέπει οπωσδήποτε να πονάει το μισό κεφάλι. Πράγματι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο πόνος στην ημικρανία είναι μονόπλευρος και συνήθως αλλάζει πλευρά από κρίση σε κρίση. 

Στο ένα τρίτο όμως των περιπτώσεων η ημικρανία μπορεί να εκδηλώνεται σε όλο κρανίο, ως πονοκέφαλος στο μέτωπο, τις πλαϊνές ή και την πίσω πλευρά του κεφαλιού ή και διάχυτα σε όλο το κεφάλι. Η ενόχληση από το φως και τους ήχους, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι λιγότερο ή και περισσότερο έντονη, καθώς και η ανάγκη για -όσο αυτό είναι δυνατόν- να περιοριστούν οι δραστηριότητες, που μπορεί να φτάνει σε ανάγκη για κατάκλιση, είναι τα τυπικότερα χαρακτηριστικά της ημικρανίας, ανεξάρτητα με το που εντοπίζεται ο πονοκέφαλος.

Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση, πέρα από τη μέθοδο των μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναφέραμε και αφορά προφανώς πιο ειδικές περιπτώσεις, περιλαμβάνει φαρμακευτικές αλλά και μη φαρμακευτικές θεραπείες με συμπληρώματα διατροφής ή βιταμίνες, κατάλληλα εξειδικευμένα αντί- ημικρανικά αναλγητικά, αλλά και συστάσεις για βελτίωση του τρόπου ζωής, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο".





Σχετικά Άρθρα