ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα για την αντιμετώπιση του Sars-Cov-2 από μελέτες επιστημόνων παγκοσμίως

23 September 2020, 07:00

images

Η διαδικασία μετάδοσης του νέου κορωνοϊού και ο ρόλος των παιδιών σ’ αυτήν αναλύονται σε εργασία Ελλήνων επιστημόνων η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Future Microbiology. Την ίδια ώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ανακάλυψαν στην πρωτεΐνη S (ακίδα) του SARS-CoV-2 μια "θήκη" στην οποία μπορούν να «εισχωρήσουν» φαρμακευτικές ουσίες. Κι αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να σταματήσει τον ιό από το να μολύνει τον άνθρωπο, όπως λένε οι συγγραφείς του άρθρου που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Science.

Το συγκεκριμένο άρθρο υπογράφει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και συγκεκριμένα οι αναπληρωτές καθηγητές Κλειώ Αναστασοπούλου και Νικόλαος Σπανάκης και ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Μικροβιολογίας και Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Όπως επισημαίνουν, ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων σάλιου και άλλων εκκρίσεων που παράγονται όχι μόνο όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται, αλλά και όταν μιλάει δυνατά, γελάει, τραγουδάει, ακόμα και όταν αναπνέει, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων επιφανειών και σε μικρότερο βαθμό μέσω του αέρα. «Η “επιτυχία” του κορωνοϊού είναι ότι μεταδίδεται πριν (περίπου 2-3 ημέρες) από την έναρξη των συμπτωμάτων, ακόμη και από ασυμπτωματικά άτομα. Επομένως, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ποιος ενδέχεται να είναι φορέας ή όχι, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής των χεριών. Ιδιαίτερα καθοριστική όμως για τον περιορισμό της διασποράς του ιού παραμένει η χρήση της μάσκας, που να καλύπτει τη μύτη και το στόμα, ειδικά σε κλειστούς χώρους», τονίζει ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής. «Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς κι όμως, στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης, μέτρα “πανάρχαια”, όπως η καραντίνα, η μάσκα και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι τα μόνα όπλα που ουσιαστικά διαθέτουμε…», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρουν επίσης στο άρθρο οι Έλληνες ερευνητές, τα παιδιά συνήθως δε νοσούν σοβαρά ενώ είναι φανερό ότι η σοβαρότητα της COVID-19 στους ενήλικες διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας με συννοσηρότητες, όπως διαβήτη ή καρδιαγγειακές παθήσεις, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Στον αντίποδα, τα παιδιά συνήθως έχουν πολύ καλύτερη πρόγνωση, αν και ένα σύνδρομο φλεγμονής πολλαπλών συστημάτων (MIS-C) το οποίο μοιάζει με τη νόσο Kawasaki και παθήσεις όπως το σύνδρομο τοξικού σοκ έχουν παρατηρηθεί σε παιδιατρικούς ασθενείς. Όμως, τα βρέφη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ενδέχεται να είναι περισσότερο επιρρεπή σε πιο σοβαρή νόσο από τα μεγαλύτερα παιδιά.

«Οι εξηγήσεις που έχουν προταθεί για την τυπικά χαμηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα στα παιδιά περιλαμβάνουν τα λιγότερα υποκείμενα νοσήματα και τις υγιέστερες αναπνευστικές οδούς τους, αλλά και των ισχυρότερων ενδογενών ανοσολογικών αποκρίσεών τους», λέει ο κ. Τσακρής. «Μια επαρκέστερη ίσως εξήγηση για τη γενικά καλοήθη πορεία της νόσου στα παιδιά αφορά τους λιγότερο ανεπτυγμένους σ’ αυτά -και συνεπώς μειωμένης λειτουργικότητας- πρωτεϊνικούς υποδοχείς του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) που χρησιμοποιεί ο ιός για την είσοδό του στα κύτταρα», συνεχίζει.

Εξάλλου, διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά του δημοτικού (6-11 ετών) είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε σύγκριση με τα παιδιά του γυμνασίου, τα οποία μπορούν να μεταδίδουν το ίδιο αποτελεσματικά με τους ενήλικες. Αυτό ίσως εξηγείται από το ότι ο όγκος του αέρα που εκπνέεται από τα παιδιά κάτω των 10 ετών -και των ιικών σωματιδίων που τυχόν αυτός περιέχει- είναι μικρότερος. Αλλά και το χαμηλότερο, συνήθως, ύψος των παιδιών του δημοτικού αποτρέπει τη μετάδοση του ιού στους ενήλικες.

Ο κ. Αθανάσιος Τσακρής καταλήγει αναφερόμενος στα σχολεία: «Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση ώστε να διακρίνουν εγκαίρως ενδείξεις πιθανούς λοίμωξης στα παιδιά τους (π.χ. πυρετό, βήχα, καταβολή) και να τα κρατούν στο σπίτι, ώστε να εμποδίζεται η περαιτέρω διασπορά του ιού στα σχολεία, για την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Αυτή η πρακτική θα συμβάλει επίσης στον περιορισμό και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων στην κοινότητα».

Η "θήκη" όπου θα μπορούσαμε να βάλουμε φάρμακο 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ανακάλυψαν στην πρωτεΐνη S (ακίδα) του SARS-CoV-2 μια «τσέπη» (θήκη) στην οποία μπορούν να «μπουν» φαρμακευτικές ουσίες. Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να σταματήσει τον ιό από το να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψή τους, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Science, πιθανόν να «αλλάζει το παιχνίδι» στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Υποστηρίζουν δε ότι μικρά μόρια (αντιικά φάρμακα) που στοχεύουν αυτή την «θήκη» θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της νόσου COVID-19.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ιμρε Μπέργκερ δήλωσε «αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη γιατί μπορούμε τώρα να βρούμε τον τρόπο να »κλειδώσουμε» την πρωτεΐνη αυτή και να την κάνουμε μη μολυσματική. Τότε, θα έχουμε νικήσει τον κορωνοϊό πριν καν μας μολύνει».

Οι ακίδες αυτές είναι ενσωματωμένες σε μια μεμβράνη μέσα στην οποία του οποίου είναι το ιικό γονιδίωμα που είναι καλυμμένο από άλλες πρωτεΐνες. Δημιουργήθηκε μια τρισδιάστατη δομή της ακίδας που επέτρεψε στους ερευνητές να κοιτάξουν βαθιά μέσα της και να αναγνωρίσουν τη μοριακή της σύνθεση. Μέσα στην ακίδα της πρωτεΐνης, η ερευνητική ομάδα βρήκε την υποδοχή γεμάτη με ένα μόριο που ονομάζεται λινολεϊκό οξύ (LA), μια ανακάλυψη που ήταν απροσδόκητη.

Η δουλειά αυτού του λιπαρού μορίου είναι είναι η σταθεροποίηση της πρωτεΐνης ή του σωματιδίου προτού αλληλεπιδράσει με υποδοχείς στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων.

Έγκριση στα εμβόλια της Ρωσίας

Η Ρωσία αναμένει την έγκριση του δεύτερου εν δυνάμει εμβολίου κατά της Covid-19 έως τις 15 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή προστασίας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor).

Το εμβόλιο αυτό έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας το οποίο ολοκλήρωσε τις πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ρωσία έχει εγκρίνει το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας τον Αύγουστο. Η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου αυτού που έχει την ονομασία Sputnik-V, στην οποία συμμετέχουν 40.000 εθελοντές, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετά την έγκριση του εμβολίου θα πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές στις οποίες θα συμμετέχουν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών καθώς και άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.


Σχετικά Άρθρα