ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα εφαρμογή για τη σκολίωση βελτιώνει τη διάγνωση και τη θεραπεία

23 Δεκεμβρίου 2023, 08:00

images

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), χορήγησε άδεια για μια νέα εφαρμογή που αξιολογεί τη σκολίωση, μία κατάσταση που επηρεάζει την καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Η NSite Medical, η Εθνική Κλινική Σκολίωσης, ανέπτυξε τη νέα εφαρμογή Scoliosis Assessment. 

Ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του NSite, Δρ. Michael J. Gardner, καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, είπε ότι η νέα εφαρμογή θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να αξιολογήσουν άτομα με σκολίωση ή σε κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση. Ο Gardner εξήγησε ότι η σκολίωση χαρακτηρίζεται από μια καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, η οποία εμφανίζεται συχνά κατά την εφηβεία. Η νέα τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει παιδιά και ενήλικες.

Η σοβαρή σκολίωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγιή λειτουργία των πνευμόνων. Αν και η σκολίωση δεν μπορεί να θεραπευτεί, είναι διαχειρίσιμη με νάρθηκες ή χειρουργική επέμβαση για να αποφευχθεί η επιδείνωση της καμπυλότητας. Η εφαρμογή λογισμικού δημιουργεί μια τρισδιάστατη σάρωση του ατόμου, χρησιμοποιώντας μια κάμερα κινητής συσκευής», εξήγησε ο Gardner.

«Χρησιμοποιώντας την τρισδιάστατη σάρωση, η εφαρμογή αναλύει την ασυμμετρία της πλάτης του ατόμου και υπολογίζει έναν δείκτη ασυμμετρίας (AIx)», δήλωσε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ποσοτικό μέτρο της ασυμμετρίας της πλάτης. Σύμφωνα με τον Gardner, το AIx μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της πιθανότητας ανάπτυξης σκολίωσης, η οποία είναι κλινικά σημαντική (με γωνία Cobb>20 μοίρες). «Σε πολλές δοκιμές του FDA, η συσκευή βρέθηκε να είναι πολύ ακριβής στην ανίχνευση της σκολίωσης και στην εκτίμηση της γωνίας Cobb», επεσήμανε.

Ο Gardner προσέθεσε ότι η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά σκολιόμετρα και τις οπτικές αξιολογήσεις στις οποίες ένας γιατρός χρησιμοποιεί μια συσκευή που μοιάζει με μοιρογνωμόνιο για να μετρήσει τον βαθμό καμπυλότητας ή να εξετάσει τον ασθενή, αναζητώντας τα ενδεικτικά σημάδια που σχετίζονται με την πάθηση, όπως ασυμμετρία σώματος ή μια ορατή καμπύλη στη σπονδυλική στήλη.

Τέλος, η νέα εφαρμογή είναι μια σημαντική εξέλιξη, καθώς θα επιτρέπει στους ανθρώπους να λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία και να αποφεύγουν περιττές χειρουργικές επεμβάσεις και ακτινογραφίες, που θα μπορούσαν να προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Σχετικά Άρθρα