ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέτρα προστασίας έναντι του ιού SARS COV-2 και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού

04 Ιανουαρίου 2024, 10:00

images

Η αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV) είναι δεδομένη αυτήν την εποχή σε όλο το βόριο ημισφαίριο, με τα γιορτινά γεύματα και πάρτι να εκτοξεύουν τη θετικότητα στην κοινότητα σε όλες τις χώρες. 

Οι ειδικοί στην Ευρώπη συστήνουν:

1. Να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το COVID-19, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

2. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων, σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και σε κλειστές δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3. Τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όταν παρουσιάζουν συμπτώματα, πρέπει να αναζητούν άμεσα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4. Είναι σημαντικό να τηρούνται από το γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, με σωστή υγιεινή των χεριών, συστηματικό αερισμό κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμό επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Οι πολίτες είναι χρήσιμο να αποφύγουμε σοβαρές περιπτώσεις νόσησης με προσοχή και εμπιστοσύνη στην Επιστήμη. Σε προσωπικό επίπεδο, όσοι έχουμε ηλικιωμένα άτομα στην οικογένεια ή ανθρώπους με σοβαρά, χρόνια νοσήματα, είναι χρήσιμο να κάνουμε ένα τεστ πριν τους επισκεφτούμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Σχετικά Άρθρα