ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαθαίνουμε τι είναι το ιατρικό gaslighting και το αντιμετωπίζουμε

15 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Το 2018, το Oxford University ανακήρυξε το gaslighting ως τη δεύτερη πιο δημοφιλή νέα λέξη, μετά το «τοξικός». Εξηγείται ως «η χειραγώγηση κάποιου με ψυχολογικά μέσα, ώστε να αποδεχθεί μια ψευδή απεικόνιση της πραγματικότητας ή να αμφισβητήσει τη δική του λογική». Και έχει την εφαρμογή του και στη σχέση γιατρού- ασθενούς.

Όταν ένας επαγγελματίας υγείας απορρίπτει τις ανησυχίες ή τα συμπτώματα ενός ασθενούς και αποδίδει χωρίς να τον έχει υποβάλλει πρώτα σε όλες τις εξετάσεις, την ασθένεια ή τα συμπτώματα σε ψυχολογικούς παράγοντες, τότε κάνει ιατρικό gaslighting. Μια τέτοια περίπτωση αφορούσε η μαρτυρία ασθενούς στο OW, η οποία έπασχε για χρόνια από Λύκο αλλά οι οι γιατροί της έλεγαν ότι είναι υγιής.

Σύμφωνα με το Prevention «ενώ οι γιατροί εκπαιδεύονται για χρόνια προκειμένου να ειδικευτούν στον τομέα τους, παραμένουν άνθρωποι. Και περιστασιακά κάνουν λάθη, αφού δεν είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις». Αν παρακάμψουμε την παραπάνω παραδοχή και θεωρήσουμε ότι ένας γιατρός δεν κάνει ποτέ λάθος, ενδέχεται να προκύψουν πολλοί κίνδυνοι, όπως:

- Να καθυστερήσει μια σωστή διάγνωση.

- Να υποβληθούν ασθενείς σε περιττές ή αναποτελεσματικές θεραπείες και να γίνουν για πάντα δύσπιστοι ως προς τις ιατρικές αποφάσεις.

Η σωστή διαχείριση από την πλευρά του ασθενούς

Οι ειδικοί συστήνουν να επιμένουμε για όσα νιώθουμε. Χρήσιμο είναι να καταγράφουμε τα συμπτώματά μας και όταν είναι εφικτό, να έχουμε πρόχειρη μια φωτογραφία αν παρουσιάζεται κάτι με εξωτερικές εκδηλώσεις (πχ κοκκινίλα ή υψηλή πίεση που γρήγορα υποχωρεί).

Αν παρόλα αυτά νιώθουμε ότι ο γιατρός επιμένει να υποτιμά όσα του περιγράφουμε, αλλάζουμε γιατρό και ξεκινάμε τις εξετάσεις από το 0.

Αρκεί βέβαια να μην είμαστε κατά φαντασία ασθενείς αλλά αυτό μπορεί να αποδειχτεί αν όλες οι εξετάσεις μας είναι καλές.

Σχετικά Άρθρα