ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κολπική μαρμαρυγή και κατανάλωση αλκοόλ

20 Ιουλίου 2022, 07:00

images

Είναι ευρέως γνωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει με πολλούς τρόπους την καρδιακή λειτουργία. Ένα από τα προβλήματα που προκαλεί είναι και οι αρρυθμίες, με συνηθέστερη την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής.

Όπως μάς εξηγεί ο καρδιολόγος Νικόλαος Σμυρνιούδης, διευθυντής καρδιολογικής Κλινικής, "η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός που οφείλεται στην απώλεια ελέγχου του ρυθμού από το φυσιολογικό βηματοδότη της καρδιάς που λέγεται φλεβόκομβος, και κατά συνέπεια τη χαοτική λειτουργία των καρδιακών κόλπων.  

Πολλές ιατρικές καταγραφές δείχνουν ότι γενικά, όσο περισσότερο πίνει κάποιος αλκοόλ σε καθημερινή βάση, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή. Ακόμα και μικρές ποσότητες κάνουν τη διαφορά. Μια μελέτη παρατήρησης που παρακολούθησε ανθρώπους κατά μέσο όρο για 14 χρόνια διαπίστωσε ότι ακόμη και ένα ποτό την ημέρα - ένα ποτήρι κρασί, μια μπύρα ή ένα σφηνάκι ουίσκι, τζιν ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά - συνδέθηκε με 16% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν.

Για τα άτομα που έχουν ήδη ιστορικό επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής, το αλκοόλ φαίνεται να έχει έντονη και ταχεία επίδραση στον καρδιακό τους ρυθμό, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη φορούσαν μόνιτορ καρδιακών παλμών και ειδικούς αισθητήρες που μετρούσαν την πρόσληψη αλκοόλ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ακόμα και ενός μόνο ποτού διπλασίασε τις πιθανότητες να εμφανιστεί επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής μέσα στις επόμενες τέσσερις ώρες".

Οι γιατροί αναφέρουν αυτό το φαινόμενο ως «καρδιά των διακοπών» επειδή βλέπουν περισσότερες περιπτώσεις γύρω στις γιορτές και τις διακοπές, όταν οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να το ...παρακάνουν με το αλκοόλ. Επίσης σε χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που η κατανάλωση οινοπνευματωδών παραδοσιακά αυξάνεται το σαββατοκύριακο, είναι γνωστή και η ταυτόχρονη αύξηση των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής (weekend effect).  

"Η περιορισμένη κατανάλωση οινοπνευματωδών (π.χ. ένα ποτήρι κρασί) σε υγιή άτομα, δεν αποτελεί αντένδειξη. Παρόλα αυτά, σε άτομα με υποκείμενα καρδιακά προβλήματα ή ευαισθησίες, ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά. Γι' αυτό η αποφυγή αλκοόλ ή ο περιορισμός του σε περιστασιακή κατανάλωση και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να είναι η ασφαλέστερη προσέγγιση. 

"Η κατάχρηση αλκοόλ, ούτως ή άλλως,  συνδέεται με πολλές άλλες απειλές για την υγεία, όπως τροχαία ατυχήματα, βία, υψηλή αρτηριακή πίεση και διάφορους καρκίνους, και οι κίνδυνοι αυξάνονται παράλληλα με την ποσότητα που πίνετε" καταλήγει ο καρδιολόγος.

Σχετικά Άρθρα