ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλά νέα για τους άνδρες με λίγα κιλά παραπάνω από συνέδριο ουρολογίας

16 Ιουλίου 2021, 16:00

images

Μελέτη που παρουσιάστηκε στο ψηφιακό συνέδριο EAU21 της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, επισημαίνει ότι η φλεγμονή στον οργανισμό μπορεί να επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής ασθενών με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του προστάτη προχωρημένου σταδίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από μεταστατικό, ορμονοάντοχο καρκίνο του προστάτη! 

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο San Raffaele της Ιταλίας μελέτησαν τα στοιχεία 1.577 ασθενών από τρεις διαφορετικές κλινικές δοκιμές, με διάμεση ηλικία τα 69 έτη και μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 28. (25-29 είναι οι υπέρβαροι και άνω του 30 αυτοί που έχουν πρώτο βαθμό παχυσαρκίας).

Όπως διαπίστωσαν έκπληκτοι, όταν ο ΔΜΣ αυξανόταν, παρέσερνε μαζί του και τις πιθανότητες για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής κατά 4% και 26% αντίστοιχα. Η σχέση διατηρήθηκε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν οι υψηλότερες δόσεις χημειοθεραπείας στους πιο σωματώδεις ασθενείς, με το 30% των παχύσαρκων να επιζεί μετά τους 36 μήνες, έναντι του 20% των υπέρβαρων.

Σύμφωνα με τον Δρ Nicola Fossati, ουρολόγο από το Ιταλικό Πανεπιστήμιο, ο ΔΜΣ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν προγνωστικό δείκτη της επιβίωσης των καρκινοπαθών. Όσον αφορά το παράδοξο της παχυσαρκίας που απαντάται και σε άλλες μορφές καρκίνου, αναφέρει, ενδέχεται να οφείλεται στη σχέση του λιπώδους ιστού και των καρκινικών γονιδίων καθώς και στην αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα που συνήθως λαμβάνουν παχύσαρκοι ασθενείς σε προχωρημένη ηλικία.

Αυτό που ωστόσο επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι περαιτέρω έρευνα θα αποκαλύψει όλους τους βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από τα αποτελέσματα και τόνισαν ότι δεν συστήνεται αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των καρκίνων του προστάτη προχωρημένου σταδίου, ούτε βέβαια συστήνεται στους άνδρες να είναι παχύσαρκοι!

Σχετικά Άρθρα