ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ταχύτητα του περπατήματος μπορεί να υποδηλώνει άνοια

02 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Ένα πιο αργό περπάτημα, καθώς μεγαλώνουμε, είναι προειδοποιητικό σημάδι αυξανόμενης αδυναμίας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αλλά έρευνα σε μικρές ομάδες ηλικιωμένων ατόμων κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το να επιβραδύνει ο βηματισμός μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι γνωστικής έκπτωσης.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στη συρρίκνωση του δεξιού ιππόκαμπου, που είναι το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, σύμφωνα με μελέτες.

Ωστόσο, δεν προβλέπουν όλα τα σημάδια γνωστικής εξασθένησης, μελλοντική άνοια, με μόνο το 10% με 20% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με ήπια γνωστική διαχείριση να αναπτύσσουν άνοια τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης της Βρετανίας. «Σε πολλές περιπτώσεις, τα συμπτώματα της ήπιας γνωστικής διαταραχής μπορεί να παραμείνουν ίδια ή ακόμη και να βελτιωθούν», αναφέρουν από το Ινστιτούτο.

Τώρα, μια μεγάλη, νέα μελέτη σε σχεδόν 17.000 ενήλικες άνω των 65 ετών διαπίστωσε ότι άτομα που περπατούν περίπου 5% πιο αργά ή περισσότερο κάθε χρόνο, ενώ παρουσιάζουν επίσης σημάδια βραδύτερης νοητικής επεξεργασίας, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

«Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία του βαδίσματος στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας», δήλωσε η συγγραφέας Taya Collyer, ερευνήτρια στο Peninsula Clinical School στο Πανεπιστήμιο Monash στη Βικτώρια της Αυστραλίας.

Η νέα μελέτη παρακολούθησε μια ομάδα Αμερικανών άνω των 65 ετών και Αυστραλών άνω των 70 ετών για επτά χρόνια. Κάθε δεύτερο χρόνο, ζητήθηκε από τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη να κάνουν γνωστικά τεστ που αξιολογούσαν τη συνολική γνωστική έκπτωση, τη μνήμη, την ταχύτητα επεξεργασίας και τη λεκτική ευχέρεια.

Δύο φορές το χρόνο, οι επιστήμονες ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να περπατήσουν 3 μέτρα. Στη συνέχεια, υπολογίστηκε ο μέσος όρος των δύο αποτελεσμάτων για να προσδιοριστεί ο ρυθμός βαδίσματος του ατόμου.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο υψηλότερος κίνδυνος άνοιας ήταν για τους «διπλούς φθίνοντες» ή για άτομα που, όχι μόνο περπατούσαν πιο αργά, αλλά έδειχναν και κάποια σημάδια γνωστικής εξασθένησης, δήλωσε ο Δρ Joe Verghese, καθηγητής Γηριατρικής και Νευρολογίας στο Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Επιπλέον, οι ασθενείς με φθίνοντες και τους δύο παράγοντες, είχαν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας από εκείνους με αργό βηματισμό ή γνωστική έκπτωση μόνο», έγραψε καταληκτικά ο Verghese σε συνοδευτικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA.



Σχετικά Άρθρα