ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η προσωπικότητα προστατεύει από την ήπια γνωστική εξασθένηση

12 Απριλίου 2022, 09:00

images

Ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας μπορεί να αποτελέσουν βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη ήπιας γνωστικής εξασθένησης αργότερα στη ζωή κάποιων ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι πιο ανοιχτοί σε εμπειρίες, πιο ευσυνείδητοι και λιγότερο νευρωτικοί αποδίδουν καλύτερα γνωστικά στα τεστ και βιώνουν λιγότερη γνωστική έκπτωση με την πάροδο του χρόνου.

Αντιστοίχως, η νέα μελέτη αναφέρει πως το να είστε πιο ευσυνείδητοι και εξωστρεφείς αποτρέπει την ήπια γνωστική εξασθένηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα νευρωτισμού αυξάνουν τις πιθανότητες γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Journal of Personality and Social Psychology.

Η μελέτη ανέλυσε προσωπικότητες σχεδόν 2.000 ατόμων που συμμετείχαν στο Rush Memory and Aging Project, μια διαχρονική μελέτη ηλικιωμένων ενηλίκων της περιοχής του Σικάγο που ξεκίνησε το 1997. Η μελέτη εξέτασε τον ρόλο τριών βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας - ευσυνειδησία, εξωστρέφεια και νευρωτισμός - για το πώς οι άνθρωποι αντιμετώπισαν τη γνωστική έκπτωση στη μετέπειτα ζωή τους.

Ο νευρωτισμός είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που επηρεάζει το πόσο καλά ένα άτομο αντιμετωπίζει το άγχος. Τα νευρωτικά άτομα προσεγγίζουν τη ζωή με  άγχος, θυμό και αυτοσυνειδησία και συχνά βλέπουν τις μικρές απογοητεύσεις ως απελπιστικά συντριπτικές ή απειλητικές.

''Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα αυτοπειθαρχίας και είναι οργανωμένοι και προσηλωμένοι στο στόχο τους'', είπε ο Tomiko Yoneda, μεταδιδακτορικός φοιτητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στον Καναδά, ''ενώ οι εξωστρεφείς είναι γεμάτοι όρεξη για ζωή και συχνά διεκδικητικοί''.

Τα άτομα με υψηλή βαθμολογία ευσυνειδησίας ή χαμηλή βαθμολογία νευρωτισμού είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ήπια γνωστική εξασθένηση κατά τη διάρκεια της μελέτης. Κάθε επιπλέον έξι βαθμοί που σημείωνε ένα άτομο σε μια κλίμακα ευσυνειδησίας «σχετιζόταν με 22% μειωμένο κίνδυνο μετάβασης από τη φυσιολογική γνωστική λειτουργία, σε ήπια γνωστική εξασθένηση», εξήγησε ο Yoneda.

Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο 80 ετών με υψηλή ευσυνειδησία ενδέχεται να ζήσει δύο επιπλέον χρόνια χωρίς γνωστικά προβλήματα, σε σύγκριση με εκείνους που σημείωσαν χαμηλές βαθμολογίες στην ευσυνειδησία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το να είναι κάποιος πιο εξωστρεφής και κοινωνικά αφοσιωμένος φάνηκε να προσφέρει έναν επιπλέον χρόνο ζωής χωρίς άνοια. Ενίσχυσε, επίσης, την ικανότητα του ατόμου να ανακτήσει τη φυσιολογική γνωστική λειτουργία μετά από προηγούμενη διάγνωση ήπιας γνωστικής εξασθένησης, ίσως λόγω των πλεονεκτημάτων της κοινωνικοποίησης.

Ωστόσο, καθώς αυξάνονταν τα επίπεδα νευρωτισμού, αυξανόταν και ο κίνδυνος μετάβασης σε γνωστική έκπτωση: Κάθε επιπλέον επτά βαθμοί στην κλίμακα «σχετίζονταν με 12% αυξημένο κίνδυνο», είπε καταληκτικά ο Yoneda, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε απώλεια τουλάχιστον ενός έτους υγιούς γνωστικής λειτουργίας.



Σχετικά Άρθρα