ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύντομα διαθέσιμο νέο τεστ διάγνωσης της γρίπης σε μορφή … τσίχλας

07 Οκτωβρίου 2025, 09:00

images

Η εποχή της γρίπης έχει φτάσει. Ένα τεστ γρίπης που βασίζεται στη γεύση και έχει τη μορφή… τσίχλας θα μπορούσε κάποια μέρα να αντικαταστήσει τα ενοχλητικά ρινικά τεστ. Ένας νέος μοριακός αισθητήρας έχει σχεδιαστεί για να απελευθερώνει μια γεύση θυμαριού όταν συναντά τον ιό της γρίπης. Ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο ACS Central Science, αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να ενσωματώσουν αυτόν τον τύπο αισθητήρα σε τσίχλες ή παστίλιες για να αυξήσουν τη διενέργεια ελέγχων στο σπίτι και ενδεχομένως να αποτρέψουν την προ-συμπτωματική μετάδοση της νόσου, καθώς τα άτομα που πάσχουν από γρίπη είναι μεταδοτικά πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Τα τρέχοντα διαγνωστικά τεστ της γρίπης, όπως τα τεστ PCR, είναι ακριβή, αλλά τα αποτελέσματα καθυστερούν και δεν είναι οικονομικά.

Όπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη μελέτη τους, ο Lorenz Meinel και οι συνεργάτες του αντιμετωπίζουν αυτές τις ελλείψεις στην ανίχνευση της γρίπης «με την απομάκρυνση από πολύπλοκους ανιχνευτές και μηχανήματα και την προσέγγισή τους σε έναν ανιχνευτή που είναι διαθέσιμος για οποιονδήποτε, παντού και οποτεδήποτε: τη γλώσσα».

Η ομάδα ανέπτυξε ένα μοριακό αισθητήρα που απελευθερώνει μια ουσία που μπορούν να ανιχνεύσουν οι ανθρώπινες γλώσσες - θυμόλη, η οποία βρίσκεται στο θυμάρι. Ο αισθητήρας βασίζεται σε ένα υπόστρωμα της γλυκοπρωτεΐνης του ιού της γρίπης που ονομάζεται νευραμινιδάση. Οι ιοί της γρίπης χρησιμοποιούν νευραμινιδάση για να σπάσουν ορισμένους δεσμούς στο κύτταρο του ξενιστή και να το μολύνουν. Έτσι, οι ερευνητές συνέθεσαν ένα υπόστρωμα νευραμινιδάσης και προσάρτησαν ένα μόριο θυμόλης σε αυτό.

Αφού ανέπτυξαν το μοριακό τους αισθητήρα, οι ερευνητές διεξήγαγαν εργαστηριακές δοκιμές με αυτόν. Σε φιαλίδια με ανθρώπινο σάλιο από άτομα που είχαν διαγνωστεί με γρίπη, ο αισθητήρας απελευθέρωσε θυμόλη εντός 30 λεπτών. Στη συνέχεια, ο Meinel και η ομάδα του ελπίζουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους σε περίπου δύο χρόνια για να επιβεβαιώσουν τις γευστικές αισθήσεις θυμόλης του αισθητήρα σε άτομα με προ- και μετα- συμπτωματική γρίπη.

Εάν ενσωματωθεί σε τσίχλες ή παστίλιες, «αυτός ο αισθητήρας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα γρήγορο και προσβάσιμο εργαλείο 1ης γραμμής ελέγχου για την προστασία των ανθρώπων σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου», καταλήγει ο Meinel.



Σχετικά Άρθρα