ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πανδημία επηρέασε τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ

12 Οκτωβρίου 2023, 07:00

images

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μαζικά τραυματικά γεγονότα (π.χ. πυροβολισμοί στο κοινό και τρομοκρατικές επιθέσεις) και ιογενείς επιδημίες (π.χ. η επιδημία SARS-CoV-2) έχουν οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων με ιστορικό διαταραχής χρήσης αλκοόλ. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Translational Psychiatry διερεύνησε πώς οι στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, επηρέασαν τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ ανδρών και γυναικών με ή χωρίς ιστορικό διαταραχής χρήσης αλκοόλ (AUD).

Στη μελέτη, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 51 έτη και οι περισσότεροι συμμετέχοντες (62%) ήταν γυναίκες. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ιστορικό διαταραχής χρήσης αλκοόλ, τα άτομα με το συγκεκριμένο ιστορικό εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση στη συχνότητα κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ σε συμμετέχοντες των οποίων η διαταραχή χρήσης αλκοόλ βρισκόταν σε ύφεση.

Η αλλαγή στη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των συμμετεχόντων με ιστορικό διαταραχής χρήσης αλκοόλ και μεταξύ εκείνων σε ύφεση πριν από την πανδημία είχε αποδοθεί σε στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με την COVID-19.

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι οι ευρέως διαδεδομένοι στρεσογόνοι παράγοντες, επηρεάζουν δυσανάλογα τη χρήση αλκοόλ και τις καταστάσεις ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα εκείνων με ιστορικό διαταραχής χρήσης αλκοόλ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, στους άνδρες που απείχαν, η ποιότητα των σχέσεων με μέλη της οικογένειας και φίλους οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς ιστορικό διαταραχής χρήσης αλκοόλ, οι γυναίκες με συμπτώματα της διαταραχής ήταν πιο ευάλωτες στην αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τέλος, τα ποσοστά αλκοολισμού θα μπορούσαν να μειωθούν μέσω παρεμβάσεων που εστιάζουν στους αναγνωρισμένους παράγοντες στρες, όπως την κοινωνική αποξένωση.

Σχετικά Άρθρα