ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η φυτική διατροφή προστατεύσει από τον καρκίνο του μαστού

19 Ιουνίου 2022, 08:00

images

Οι γυναίκες που ακολουθούν μια υγιεινή φυτική διατροφή μετά την εμμηνόπαυση φαίνεται να αντιμετωπίζουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα γαλλική έρευνα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές, αφού παρακολούθησαν περισσότερες από 65.000 γυναίκες επί δύο δεκαετίες, διαπίστωσαν ότι όσες τηρούσαν μια υγιεινή, κυρίως χορτοφαγική διατροφή, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε τύπου καρκίνου του μαστού κατά 14%, κατά μέσο όρο.

Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μειώθηκε μόνο μεταξύ των γυναικών των οποίων η διατροφή περιελάμβανε σημαντική ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων, φυτικών ελαίων και τσάι ή καφέ - ακόμα κι αν το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά περιστασιακά συμπεριλαμβάνονταν στη διατροφή τους.

Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε όφελος μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών των οποίων η φυτική διατροφή κρίθηκε σχετικά ανθυγιεινή, λόγω της μεγάλης εξάρτησης από ζαχαρούχους χυμούς φρούτων, επεξεργασμένα δημητριακά, πατάτες, ποτά με ζάχαρη και/ή επιδόρπια. Αυτές οι γυναίκες είδαν, μάλιστα, τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού να αυξάνεται κατά περίπου 20%.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Sanam Shah, ειδική Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay στη Γαλλία, δήλωσε ότι τα ευρήματα «τονίζουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών φυτικών τροφών και η μείωση της κατανάλωσης λιγότερο υγιεινών φυτικών τροφών, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη όλων των τύπων καρκίνου του μαστού».

Ωστόσο, η προειδοποίηση είναι σαφής: «Δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες εξίσου υγιεινές»!

Η Δρ Shah και οι συνάδελφοί της διερεύνησαν κατά πόσο τα πιο υγιεινά φυτικά τρόφιμα είχαν διαφορετικό αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με λιγότερο υγιεινές επιλογές, μια οπτική γωνία που συνήθως παραβλεπόταν  σε προηγούμενες έρευνες.

Για τη μελέτη, οι Γαλλίδες συμμετέχουσες (μέση ηλικία 53 ετών) συμπλήρωσαν σχετικά ερωτηματολόγια το 1993 και ξανά το 2005. Οι γυναίκες κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το εάν ακολουθούσαν μια διατροφή κυρίως με βάση το κρέας ή μια διατροφή που κυρίως χορτοφαγική. Σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης περίπου 21 ετών, σχεδόν 4.000 από τις γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.

Η ομάδα μελέτης διαπίστωσε ότι όσες  είχαν την τάση να τρώνε τις πιο υγιεινές φυτικές τροφές αντιμετώπιζαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ όσες κατανάλωναν λιγότερο υγιεινές φυτικές δίαιτες είδαν τον κίνδυνο να αυξάνεται σημαντικά. Ωστόσο, τόνισε ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα, καθώς «οι αιτιώδεις μηχανισμοί της σχέσης μεταξύ της υγιεινής φυτικής διατροφής και του κινδύνου καρκίνου του μαστού δεν έχουν ακόμη καθοριστεί πλήρως».

Η Sham προειδοποίησε επίσης ότι παραμένει ασαφές εάν τα ευρήματα ισχύουν και για νεότερες γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή «υπάρχουν διαφορές μεταξύ του προεμμηνοπαυσιακού και του μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού όσον αφορά την ανάπτυξή του».

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν από τη Δρ Shah διαδικτυακά στην ετήσια συνάντηση της με συναδέλφους της. Τα ευρήματα θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.


Σχετικά Άρθρα