ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η έκθεση στο φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας νικάει την αϋπνία

17 Δεκεμβρίου 2022, 08:00

images

Κατά τους χειμερινούς μήνες, που οι μέρες είναι μικρότερες και κρύες, πολλοί άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και δεν βλέπουν τόσο πολύ φυσικό φως. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη διάθεση και την ενέργεια, μέχρι τον ύπνο. 

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστον 30 λεπτά έκθεσης στο φυσικό ηλιακό φως, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο εσωτερικό ρολόι του σώματος, προωθώντας πιο ξεκούραστο ύπνο. Τώρα, πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες ύπνου του σώματός μας και αποδεικνύει την αξία του να βγαίνουμε έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of Pineal Research, δείχνουν ότι η μη λήψη αρκετού φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκαλεί προβλήματα στην ποιότητα του ύπνου.

«Η έκθεση στο φως της ημέρας είναι πραγματικά κρίσιμη για τη διατήρηση ενός υγιούς κιρκάδιου συστήματος και της υγιεινής του ύπνου που το συνοδεύει», δήλωσε στο Healthline ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Horacio de la Iglesia, PhD, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Για τη μελέτη, 500 φοιτητές συμμετέχοντες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, φορούσαν φορητές οθόνες που επέτρεψαν στους ερευνητές να παρακολουθούν τις συνήθειες ύπνου τους καθ 'όλη τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μαθητές λάμβαναν περίπου την ίδια συνολική ποσότητα ύπνου κάθε βράδυ, ανεξαρτήτως εποχής.

Ωστόσο, κατά τους χειμερινούς μήνες, οι μαθητές πήγαιναν για ύπνο 35 λεπτά αργότερα και ξυπνούσαν 27 λεπτά αργότερα τις ημέρες του χειμερινού σχολείου σε σύγκριση με τις ημέρες του θερινού σχολείου.

Επειδή υπάρχει λιγότερο φως της ημέρας το χειμώνα, το μοτίβο ύπνου-αφύπνισης των μαθητών αποτέλεσε έκπληξη για τους ερευνητές.  Σύμφωνα με τους τελευταίους, οι μαθητές έμειναν ξύπνιοι αργά και κοιμήθηκαν επειδή δεν είχαν αρκετή έκθεση στο φυσικό φως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η λήψη φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, προάγει το βιολογικό ρολόι του σώματος που χρονομετρά τον ύπνο σας, εξήγησε ο de la Iglesia. Είπε ότι αυτό διευκολύνει τον ύπνο σε εύλογο χρονικό διάστημα και το ξύπνημα νωρίς το πρωί.

Φυσικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένας πιθανός περιορισμός αυτής της μελέτης είναι η τοποθεσία της. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές για να επιβεβαιωθεί εάν η φυσική έκθεση στο φως μπορεί να προωθήσει αποτελεσματικά τον ύπνο.

«Θα θέλαμε πολύ να προσδιορίσουμε πόσο εξαρτάται η καθυστέρηση κατά τους χειμερινούς μήνες από το γεωγραφικό πλάτος», δήλωσε ο de la Iglesia.

«Ελπίζουμε να συνεργαστούμε με άλλες προπτυχιακές πανεπιστημιουπόλεις για να προσδιορίσουμε εάν σε πιο νότια γεωγραφικά πλάτη οι εποχιακές διαφορές και συγκεκριμένα ο καθυστερημένος χειμερινός χρόνος ύπνου εξαφανίζονται» κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα