ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεκάδες παιδιά σε ΗΠΑ- Βρετανία με το φλεγμονώδες σύνδρομο που συσχετίζουν με τη Covid-19

08 Μαΐου 2020, 07:00

images

Εξήντα τέσσερα παιδιά έχουν νοσηλευτεί ήδη σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, με μια μυστηριώδη ασθένεια που οι γιατροί δεν κατανοούν πλήρως, αλλά εκτιμούν ότι μπορεί να σχετίζεται με την Covid-19. Αυτό αναφέρουν οι New York Times συμπληρώνοντας ένα κομμάτι στο παζλ που ξεκίνησαν στη Μεγάλη Βρετανία, όπου 12 παιδιά έχουν νοσηλευτεί με τα ίδια συμπτώματα.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το πρόβλημα σχετίζεται με τον κορωνοϊό και δεν είναι τυχαία η συνύπαρξη του ιού με την ασθένεια αυτή που μοιάζει με το σύνδρομο Καβασάκι που επηρεάζει κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάποια παιδάκια παγκοσμίως. Μάλιστα, σε ενημερωτικό σημείωμα των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ προς τους γιατρούς της χώρας αναφέρεται ότι τα παιδιά φαίνεται ότι έχουν "παιδιατρικό πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο" και ότι έχουν βγει θετικά για τον κορωνοϊό ή για αντισώματά του.

Τα συμπτώματα της μυστηριώδους ασθένειας, σύμφωνα με αξιωματούχους, επικαλύπτονται με αυτά που σχετίζονται με σύνδρομο τοξικού σοκ και την ασθένεια Καβασάκι, μια σπάνια νόσο των παιδιών με φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, περιλαμβανομένων των αρτηριών.

Στους New York Times, αναφέρεται πάντως ότι τα παιδιά που είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό δεν ανέπτυξαν αναπνευστικά προβλήματα όπως οι ενήλικοι επιβεβαιώνοντας τις παρατηρήσεις παγκοσμίως ότι τα παιδιά νοσούν πιο ήπια. Πλην όμως αυτό το ασυνήθιστο σύνδρομο τους ανησυχεί καθώς, αν συνδέεται άμεσα με τον κορωνοϊό, θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν αυτά τα παιδιά είναι εκτός από τον υψηλό πυρετό, εξανθήματα, κόκκινα μάτια, πρησμένους λεμφαδένες και πόνους στην κοιλιά. Δεν έχουν όμως βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, όπως όλοι οι ενήλικες με covid-19.

Το σύνδρομο λοιπόν μπορεί να μοιάζει με το Καβασάκι, αλλά το νέο σύνδρομο έχει προκαλέσει σε πολλά παιδιά ένα είδος τοξικού σοκ με πολύ μικρή πίεση και αδυναμία του αίματος να κυκλοφορήσει αποτελεσματικό οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στα όργανα.

"Μοιάζει πολύ με μια απλή παιδική ασθένεια αλλά δεν είναι", δηλώνει Αμερικανίδα παιδίατρος. "Είναι μια νέα διάγνωση που δεν έχει ακριβώς όνομα, ούτε χρονοδιάγραμμα ούτε συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Δεν μάθαμε γι’ αυτή στην Ιατρική Σχολή".

Δύο πιθανά κρούσματα και στην Ελλάδα

Δύο παιδιά νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο «Αττικόν» με συμπτώματα της νόσου Καβασάκι.

Το παιδί στο «Ιπποκράτειο» είναι προς το παρόν αρνητικό στη νόσο Covid-19 ενώ το παιδί που νοσηλεύεται στο «Αττικόν», προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν είναι θετικό ή αρνητικό.
Όπως ανέφερε καθηγητής Παιδιατρικής που παρακολουθεί το ένα παιδί, στη χώρα «φυσικά και είχαμε, έχουμε και θα έχουμε παιδιά με νόσο Καβασάκι. Τώρα απλά δημιουργήθηκε αυτή η ανησυχία επειδή συνέπεσαν χρονικά -και μόνο- με τον κορωνοϊό».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται μόνο σε παιδιά, οι γιατροί εκτιμούν ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έχουν ακόμα αναπτύξει πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αλλά το θέμα ακόμα παρατηρείται και ελέγχεται.

Σχετικά Άρθρα