Τι είναι η διαταραχή επίμονης διέγερσης των γεννητικών οργάνων;
23 Ιουλίου 2025, 18:00

Η 37χρονη Mandy Funk θυμάται πότε το σώμα της άρχισε να την προδίδει. Ως φοιτήτρια, άρχισε να νιώθει σαν το σώμα της να ήταν διεγερμένο χωρίς λόγο. Η ίδια πάλευε για χρόνια να βρει ένα γιατρό που να κατανοούσε τα συμπτώματά της. Τελικά έμαθε ότι είχε αναπτύξει μια πάθηση που ονομάζεται διαταραχή επίμονης διέγερσης των γεννητικών οργάνων (PGAD).
Η πάθηση αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας για 1η φορά μόλις το 2001, όταν ερευνητές στην Ιατρική Σχολή Robert Wood Johnson στο Piscataway του Νιου Τζέρσεϊ, περιέγραψαν τις εμπειρίες 5 γυναικών με επίπονα συμπτώματα κατά τη διέγερση που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν.
Στην έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex and Marital Therapy, οι συγγραφείς, Sandra Leiblum και Sharon Nathan, προσδιόρισαν το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής ως επίμονη διέγερση απουσία συνειδητών συναισθημάτων σεξουαλικής επιθυμίας.
Η πάθηση αρχικά ονομαζόταν «σύνδρομο επίμονης σεξουαλικήςδιέγερσης», αλλά στη συνέχεια ο όρος «σεξουαλικός» αντικαταστάθηκε με τον όρο «γεννητικός» επειδή στην πραγματικότητα δεν είχε καμία σχέση με το σεξ, δήλωσε ο Δρ. Irwin Goldstein, ουρολόγος και διευθυντής της Σεξουαλικής Ιατρικής του Σαν Ντιέγκο.
Λίγο μετά την έκθεση του 2001, η Leiblum, τότε καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή Robert Wood Johnson, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ψυχολογία από μόνη της δεν μπορούσε να εξηγήσει τα συμπτώματα που βίωναν οι 5 γυναίκες. Η Leiblum άρχισε να στέλνει ασθενείς στον Goldstein, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ειδικός στη σεξουαλική δυσλειτουργία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Εκτιμάται ότι το 1% έως 4% των γυναικών μπορεί να έχουν συμπτώματα της διαταραχής, αν και η συχνότητα εμφάνισης θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερη, δήλωσε η Caroline Pukall, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Queens στον Καναδά. Πολλές γυναίκες δεν νιώθουν άνετα να συζητούν το θέμα, το οποίο θεωρούν προσωπικό, ακόμη και με τους γιατρούς τους. Ένα άλλο ζήτημα θα μπορούσε να είναι η δυσκολία των ανθρώπων να φανταστούν ότι η διέγερση θα μπορούσε να είναι κάτι αρνητικό, ακόμη κι επίπονο.
Πιο πρόσφατα, μία μικρή μελέτη από Γερμανούς ερευνητές που χρησιμοποίησε σαρώσεις εγκεφάλου δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, με 26 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με PGAD και 26 υγιείς εθελοντές. Περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διαταραχή ενεργοποιήθηκαν όπως αναμενόταν, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν ήταν σαφές εάν συγκεκριμένα συμπτώματα συνδέονταν με τη διαφορετική εγκεφαλική δραστηριότητα. Τα ευρήματα έδωσαν έρεισμα για μελλοντική έρευνα, έγραψαν.
Tags: προβλήματα στύσης, Στύση