ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι διαφορές στο ζευγάρι πρέπει να συζητούνται ακόμα κι αν αφορούν το σεξ

27 Νοεμβρίου 2020, 18:00

images

Όσο κι αν ταιριάζουμε, δεν είναι δυνατόν να ταιριάζουμε πάντα σε όλα! Πόσο μάλλον καθώς μεγαλώνουμε και αποκτούμε ιδιοτροπίες και δυσκολευόμαστε να χαλαρώσουμε, μπορεί να αποκτούμε διαφορές και σε αυτά που θέλουμε στο κρεβάτι. Κι όπως λένε οι ειδικοί ένας είναι ο τρόπος για να επιλύσουμε αυτά τα θέματα: Η συζήτηση!

Έρευνες αποδεικνύουν ότι τα ζευγάρια που μιλούν ανοιχτά για τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεταξύ τους, είναι πιο ικανοποιημένα από τις σχέσεις τους. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι θα προτιμούσαν να έχουν μια όχι και τόσο ευχάριστη σεξουαλική ζωή από το να συμμετάσχουν σε μια τέτοια συζήτηση με τον σύντροφό τους, την οποία προτιμούν να κάνουν με τους φίλους του ίδιου φίλου. Γιατί λοιπόν είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που φοβούνται να επικοινωνήσουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες στον σύντροφό τους; Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει η Καναδή ψυχολόγος Uzha Rehman και οι συνεργάτες της στην πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγαν σχετικά με την επικοινωνιακή σύγκρουση στα ζευγάρια.

Η επικοινωνιακή σύγκρουση είναι πάντα δύσκολη, κυρίως επειδή είναι στη φύση μας να προσπαθούμε να αποφύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα που ανεβάζουν τους τόνους και πληγώνουν το άλλο μας μισό. Και για αυτόν τον λόγο, προτιμούμε να αφήσουμε τα πράγματα να μείνουν ως έχουν.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια αποφεύγουν την επικοινωνιακή σύγκρουση επειδή την εκλαμβάνουν ως απειλητική, με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

-Απειλή για τη σχέση.

-Απειλή για τον σύντροφο. 

-Απειλή για τον εαυτό τους. 

Στη μελέτη τους, η Δρ Rehman και οι συνεργάτες της ρώτησαν κάποιους ανθρώπους που βρίσκονταν σε σχέση να φανταστούν τον εαυτό τους σε μια συγκρουσιακή κατάσταση με τον σύντροφό τους. Το σενάριο περιελάμβανε είτε θέματα σχετικά με τις δουλειές του σπιτιού είτε σεξουαλικά θέματα σχετικά με τη συχνότητα των επαφών.

Στη συνέχεια, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο που μετρούσε την αίσθηση της απειλής για τη σχέση, το σύντροφο και τον εαυτό τους. Από τη μια πλευρά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σεξουαλικές διαμάχες είναι παρόμοιες με τις άλλες και σε όλες οι τρεις τύποι της εκλαμβανόμενης απειλής ήταν εξίσου υψηλοί. Από την άλλη πλευρά, οι σεξουαλικές διαφωνίες είχαν ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα της εκλαμβανόμενης απειλής προς τον εαυτό, σε σχέση με τις μη σεξουαλικές διαμάχες.

Η μελέτη δηλαδή έδειξε ότι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι αποφεύγουν να μιλούν με τους συντρόφους τους για σεξουαλικά ζητήματα είναι επειδή θεωρούν μια τέτοια συζήτηση απειλητική για τους εαυτούς τους.

Σχετικά Άρθρα