ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έκφραση ευγνωμοσύνης στα ζευγάρια: Ένα κλειδί ευτυχίας

02 Δεκεμβρίου 2022, 18:00

images

Η περίοδος των χριστουγεννιάτικων διακοπών είναι για κάποιους αρκετά αγχωτική ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα ίδια συναισθήματα μοιράζονται και οι δύο στο ζευγάρι. Υπάρχει όμως ένας απλός τρόπος να γίνουν όλα πιο ευχάριστα...

Τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Social and Personal Relations, δείχνουν ότι η αντιληπτή ευγνωμοσύνη - το αίσθημα εκτίμησης από το σύντροφό σας - μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητα της σχέσης, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Συγκεκριμένα, το αίσθημα εκτίμησης από το σύντροφό σας μπορεί να προστατεύσει τη σχέση σας από τις επιπτώσεις της αναποτελεσματικής διαμάχης και του οικονομικού άγχους (αρκετά ευεργετικό κατά τη διάρκεια των διακοπών).

Η 15μηνη μελέτη αξιολόγησε τα αποτελέσματα, τόσο της εκπεφρασμένης ευγνωμοσύνης (λέγοντας ευχαριστώ), όσο και της αντιληπτής ευγνωμοσύνης (αίσθημα εκτίμησης από έναν σύντροφο) μεταξύ 316 μαύρων ζευγαριών, τα περισσότερα από τα οποία ήταν μεσήλικες, κατοικούσαν σε μικρές κοινότητες στην αγροτική Γεωργία και ζούσαν κάτω από το μέσο επίπεδο φτώχειας.

«Θέλαμε να καταλάβουμε τι κάνει τα ζευγάρια ανθεκτικά», δήλωσε στο Healthline ο ερευνητής Allen W. Barton, καθηγητής ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign. «Όλα τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν προκλήσεις, αλλά ορισμένες σχέσεις παραμένουν ισχυρές ακόμη και εν μέσω δυσκολιών».

«Μας ενδιέφερε επίσης να κατανοήσουμε τις διαφορές μεταξύ του να είμαστε ευγνώμονες για το σύντροφό μας και να αντιλαμβανόμαστε την ευγνωμοσύνη από το σύντροφό μας όσον αφορά τη διαμόρφωση της ποιότητας της σχέσης».

Με άλλα λόγια, υπάρχουν διαφορές μεταξύ του να λέμε «ευχαριστώ» (ευγνωμοσύνη) και του αισθήματος εκτίμησης (αντιληπτή ευγνωμοσύνη);

Και οι δύο τύποι ευγνωμοσύνης - να είστε ευγνώμονες και να αντιλαμβάνεστε ευγνωμοσύνη από τον σύντροφό σας - συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης της σχέσης και μειωμένο κίνδυνο αστάθειας.

Αλλά η αντιληπτή ευγνωμοσύνη, ειδικότερα, φαίνεται να έχει μια ειδική προστατευτική επίδραση όταν πρόκειται για στρεσογόνους παράγοντες, όπως η αναποτελεσματική διαμάχη και η οικονομική πίεση.

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα αντιληπτής ευγνωμοσύνης από το σύντροφό τους, παρουσίασαν μικρότερες μειώσεις στην ποιότητα της σχέσης, σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν υψηλό άγχος και χαμηλότερα επίπεδα αντιληπτής ευγνωμοσύνης, δήλωσε ο Barton.

«Έτσι, ακόμη και αν η αρνητική επικοινωνία του ζευγαριού (ή η οικονομική πίεση) ήταν υψηλή - υπό την προϋπόθεση ότι εξακολουθούσαν να αισθάνονται ότι εκτιμώνται από το σύντροφό τους - η ποιότητα της σχέσης τους δεν μειώθηκε τόσο πολύ με την πάροδο του χρόνου», είπε.


Σχετικά Άρθρα