ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το χρόνιο στρες επιταχύνει τη γήρανση

20 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Oμάδα ερευνητών στο Yale School of Medicine, μελέτησε τη σχέση μεταξύ του άγχους και της γήρανσης. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι το αυξημένο σωρευτικό στρες συσχετίζεται με επιταχυνόμενη γήρανση συγκριτικά με τη χρονολογική γήρανση, χρησιμοποιώντας το επιγενετικό ρολόι GrimAge  και βιολογικούς δείκτες, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Διαπίστωσαν ακόμη ότι η συναισθηματική αυτο-ρύθμιση (ψυχραιμία) μείωσε την επίδραση του στρες στην επιταχυνόμενη γήρανση, ενώ ο αυτοέλεγχος μετρίασε η σχέση μεταξύ του στρες και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Ορισμένα χαρακτηριστικά βρέθηκαν επίσης να προκαλούν μεγαλύτερη επιτάχυνση της γήρανσης...

«Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό να κάνουμε περισσότερη ανάλυση υποομάδας βάσει του φύλου ή τη φυλής, για να δούμε αν τα ίδια ευρήματα σχετικά με τη ρύθμιση των συναισθημάτων και τον αυτοέλεγχο ισχύουν και σε αυτές τις ομάδες», δήλωσε ο Δρ Harvanek, καθηγητής ψυχιατρικής Τμήμα Ψυχιατρικής του Yale, στο Medical News.

«Αν και αυτό δεν υποδεικνύει πώς να αποτρέψετε την επίδραση του στρες στην επιτάχυνση της γήρανσης, θα μπορούσε να υποδείξει πιθανούς στόχους για συμπεριφορικές παρεμβάσεις», λένε οι συγγραφείς.

Ο καθηγητής Derek Griffith , καθηγητής διοίκησης συστημάτων υγείας και ογκολογίας στο Georgetown της Ουάσιγκτον DC και ιδρυτής και συνδιευθυντής του Racial Justice Institute, δήλωσε στο Medical News Today ότι αυτά τα αποτελέσματα υποστήριξαν προηγούμενη έρευνα για το θέμα. Αυτός είπε:

«Γενικά, η ιδέα ότι ο αυτοπροσδιορισμός ως μαύρο ή αρσενικό φύλο σχετίζεται με την επιτάχυνση της γήρανσης είναι σύμφωνη με την άλλη βιβλιογραφία. Ο αυτοπροσδιορισμός ως Μαύρος είναι ένας χρήσιμος αντιπρόσωπος για το ποιος είναι πιθανό να βιώσει ρατσισμό ή μεγαλύτερα εμπόδια στην υγεία και την ευημερία κατά τη διάρκεια της ζωής. Το New Haven είναι γνωστό ότι έχει υψηλό ποσοστό φυλετικού οικιστικού διαχωρισμού, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι δεν διαβιούν με ίδιες συνθήκες, και έτσι η υγεία διαφέρει ανάλογα με τη φυλή».

Αν και θα ήταν σημαντικό να διερευνηθούν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες για μεγαλύτερες περιόδους, ο καθηγητής Griffith σημείωσε επίσης: «Θα είναι σημαντικό για μελλοντική εργασία να ληφθούν υπόψη οι δομημένοι και κοινωνικοί περιβαλλοντικοί πόροι και οι στρεσογόνοι παράγοντες που επηρεάζουν επίσης τη συναισθηματική ρύθμιση, το σωρευτικό στρες και την επιγενετική γήρανση επειδή αυτοί οι παράγοντες ποικίλλουν επίσης ανάλογα με τη φυλή, το φύλο και το φύλο».


Σχετικά Άρθρα