ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης

23 Μαρτίου 2023, 07:00

images

Μία ομάδα με επικεφαλής ερευνητές του Johns Hopkins Medicine, υποστηρίζει ότι εντόπισε ένα συγκεκριμένο κύτταρο του ανοσοποιητικού που επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες που συνδέονται με διαταραχές που προκαλούνται από το στρες, όπως η κατάθλιψη. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Immunology.

Για να αποκτήσουν μια εικόνα για το πώς οι αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, οι ερευνητές μελέτησαν τη σύνθεση των οργανισμών του εντέρου σε άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (ΜΚΔ) σε σύγκριση με άτομα χωρίς ΜΚΔ. 

Από τον Ιούνιο του 2017 έως το Σεπτέμβριο του 2020, 66 συμμετέχοντες, ηλικίας 20 ετών και άνω, παρακολουθήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Showa Karasuyama, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Keio και στο Νοσοκομείο Komagino στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, 32 είχαν ΜΚΔ (17 γυναίκες και 15 άνδρες). Οι άλλοι 34 συμμετέχοντες (18 γυναίκες και 16 άνδρες) που δεν είχαν ΜΚΔ , αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Συλλέχθηκαν δείγματα κοπράνων από όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι είχαν αξιολογηθεί πλήρως, αφού οι ερευνητές είχαν εικόνα του ψυχιατρικού ιστορικού και των τυπικών αξιολογήσεων προσυμπτωματικού ελέγχου για την κατάθλιψη και το άγχος. Σε αυτές τις αξιολογήσεις, οι υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν μεγαλύτερα συμπτώματα κατάθλιψης. Η γενετική ανάλυση των δειγμάτων κοπράνων, δεν έδειξε διαφορά στην ποικιλία των εντερικών βακτηρίων μεταξύ των ατόμων με ΜΚΔ και της ομάδας ελέγχου. Ωστόσο, η σχετική αφθονία του προβιοτικού Lactobacillus, συσχετίστηκε αντιστρόφως με υψηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης και άγχους στην ομάδα με ΜΚΔ, πράγμα που σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη ποσότητα του Lactobacillus βρίσκονται στο έντερο, τόσο χαμηλότερη είναι η πιθανότητα για κατάθλιψη και άγχος, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

"Παρά τις διαφορές της εντερικής μικροχλωρίδας μεταξύ ποντικών και ανθρώπων, τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η ποσότητα του Lactobacillus στο έντερο, μπορεί να επηρεάσει δυνητικά τις αντιδράσεις στο στρες και την εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους", εξηγεί ο Atsushi Kamiya, MD, Ph.D., καθηγητής Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.



Σχετικά Άρθρα