Τεχνητή Νοημοσύνη και προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
08 Ιουλίου 2025, 09:00

Τα άτομα που έχουν μια πιο θετική άποψη για την τεχνητή νοημοσύνη τείνουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Addictive Behaviors Reports. Ειδικότερα, για να διερευνήσουν αυτές τις ιδέες, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 1.000 ενήλικες που ζουν στη Γερμανία. Το τελικό δείγμα περιελάμβανε 1.048 άτομα.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια ποικιλία ερωτηματολογίων. Οι στάσεις τους απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη μετρήθηκαν με τη χρήση τόσο κλιμακών πολλαπλών στοιχείων όσο και αξιολογήσεις ενός στοιχείου. Αυτές περιλάμβαναν ερωτήσεις όπως «Εμπιστεύομαι την τεχνητή νοημοσύνη» και «Η τεχνητή νοημοσύνη θα ωφελήσει την ανθρωπότητα» για την αξιολόγηση θετικών απόψεων, και «Φοβάμαι την τεχνητή νοημοσύνη» ή «Η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστρέψει την ανθρωπότητα» για την καταγραφή αρνητικών αντιλήψεων.
Για να αξιολογηθεί η συμπεριφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν χρησιμοποιούσαν πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram, το TikTok, το YouTube ή το WhatsApp, και πόσο χρόνο αφιέρωναν σε αυτές κάθε μέρα, τόσο για προσωπικούς όσο και για επαγγελματικούς σκοπούς. Όσοι ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμπλήρωσαν επίσης ένα τεστ που ονομάζεται Τεστ Εθισμού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το οποίο περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με την ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τη δυσκολία μείωσης της χρήσης τους.
Συνολικά, 956 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εντός αυτής της ομάδας, τα άτομα που είχαν πιο θετική στάση απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη έτειναν επίσης να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανέφεραν πιο προβληματικά πρότυπα χρήσης. Αυτή η σχέση ίσχυε τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αλλά ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ανδρών. Αντίθετα, οι αρνητικές στάσεις απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη έδειξαν μόνο ασθενείς ή ασυνεπείς συνδέσεις με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υποδηλώνοντας ότι η αποδοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης - όχι ο φόβος ή ο σκεπτικισμός - είναι αυτή που συνδέεται στενότερα με την υπερβολική χρήση. Με άλλα λόγια, ο χρόνος που αφιερώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξηγούσε εν μέρει τη σύνδεση μεταξύ των στάσεων απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη και της προβληματικής συμπεριφοράς.
Είναι σημαντικό πως οι ερευνητές τόνισαν ότι τα δεδομένα τους δεν μπορούν να τεκμηριώσουν την αιτία και το αποτέλεσμα. Τέλος, το δείγμα της μελέτης, αν και ποικίλο ως προς την ηλικία και το φύλο, περιλάμβανε κατά μέσο όρο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με μέση ηλικία τα 45 έτη.
Αυτό μπορεί να περιορίσει τη γενίκευση των ευρημάτων, ειδικά σε νεότερους χρήστες, οι οποίοι είναι συχνά πιο ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μπορεί να έχουν διαφορετικές σχέσεις με την τεχνολογία. Μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να εστιάσει σε νεότερους πληθυσμούς ή στην παρακολούθηση ατόμων με την πάροδο του χρόνου, για να διαπιστωθεί πώς αλλάζουν οι στάσεις και οι συμπεριφορές τους.