ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το άκουσμα χαλαρωτικών λέξεων κατά τον ύπνο επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό

27 Φεβρουαρίου 2024, 09:00

images

Ανακάλυψη από ερευνητές από το GIGA - Center of Research Cyclotron στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης αποκαλύπτει ότι το σώμα μας, κατά τη διάρκεια του ύπνου, αντιδρά στον εξωτερικό κόσμο, γεγονός που εξηγεί πώς ορισμένες πληροφορίες από το περιβάλλον μας μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Ερευνητές στο ULiège συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο του Fribourg στην Ελβετία για να διερευνήσουν εάν το σώμα ανταποκρίνεται πράγματι στα εξωτερικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για να το κάνουν αυτό, εστίασαν στο πώς αλλάζει ο καρδιακός παλμός όταν ακούμε διαφορετικές λέξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Διαπίστωσαν ότι οι χαλαρωτικές λέξεις επιβράδυναν την καρδιακή δραστηριότητα, σε σύγκριση με ουδέτερες λέξεις που δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.

Αυτή η ανακάλυψη παρουσιάζεται στο Journal of Sleep Research και ρίχνει φως στις αλληλεπιδράσεις εγκεφάλου-καρδιάς κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο Matthieu Koroma (μεταδιδακτορικός ερευνητής του FNRS), η Christina Schmidt και η Athena Demertzi από το Ερευνητικό Κέντρο GIGA Cyclotron στο ULiège σε συνεργασία με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο του Fribourg ηγήθηκαν μιας προηγούμενης μελέτης που ανέλυε δεδομένα εγκεφάλου ( από ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) που δείχνει ότι οι χαλαρωτικές λέξεις αύξησαν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου, δείχνοντας ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τον ύπνο χρησιμοποιώντας λέξεις με νόημα.

«Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για τον ύπνο επικεντρώνεται στον εγκέφαλο και σπάνια ερευνά τη σωματική δραστηριότητα», λέει η Δρ Schmidt.

«Υποθέτουμε ωστόσο ότι ο εγκέφαλος και το σώμα συνδέονται ακόμη και όταν δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε πλήρως, όπως κατά την κατάσταση του ύπνου. Οι πληροφορίες του εγκεφάλου και του σώματος, πρέπει να ληφθούν υπόψη για την πλήρη κατανόηση του τρόπου σκέψης και αντίδρασης στο περιβάλλον μας», εξηγεί. Δρ Demertzi.

«Μοιραστήκαμε ελεύθερα τη μεθοδολογία μας ακολουθώντας τις αρχές της Ανοιχτής Επιστήμης, ελπίζοντας ότι τα εργαλεία που βοήθησαν να γίνει αυτή η ανακάλυψη θα εμπνεύσουν άλλους ερευνητές να μελετήσουν τον ρόλο που παίζει η καρδιά σε άλλες λειτουργίες του ύπνου», υποστηρίζει ο Δρ Koroma.

Σχετικά Άρθρα