ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι να κάνετε εάν τα παιδιά σας μαλώνουν συνέχεια

01 Μαρτίου 2022, 16:00

images

Πριν ληφθεί η σημαντική απόφαση να μεγαλώσει μία οικογένεια με την απόκτηση δεύτερου, τρίτου ή τέταρτου παιδιού, μία από τις σκέψεις που περνά από το μυαλό των γονέων είναι αν θα τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους τα αδέρφια... Διότι αυτό αποτελεί πρόβλημα για μια μερίδα οικογενειών.

«Πρέπει απλώς να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολο να έχεις αδερφό», αναφέρει η Becky Kennedy, κλινική ψυχολόγος και παρουσιάστρια του podcast «Good Inside». Και συνεχίζει: «Πολλοί από εμάς έχουμε παιδιά και σκεφτόμαστε, "θα έχω παιδιά που θα τα πάνε καλά μεταξύ τους και θα είναι πιο ευτυχισμένα. Θα έχουν κάποιον για να παίζουν μαζί». Όταν αυτό δεν συμβαίνει, προσθέτει η Kennedy, πιο γνωστή ως «Δρ. Becky», αυτό αποτελεί μία απογοήτευση για τους γονείς. 

«Λέτε στον εαυτό σας: «Δεν περίμενα ότι θα συνέβαινε αυτό στα παιδιά μας, να τσακώνονται συνέχεια». Αλλά οι καβγάδες σε κάποιο βαθμό είναι ένα φυσιολογικό μέρος των σχέσεων των αδελφών».

"Κάθε πρώτο παιδί έχει στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο οικογενειακό σύστημα, και μετά έρχεται ένα δεύτερο παιδί, και όλα όσα ήξερε το πρώτο παιδί για το πώς να νιώθει ασφαλές στον κόσμο, πώς να παίρνει αγάπη και προσοχή από τους γονείς του, καταρρέουν", εξηγεί.

«Το άτομο που θέλουμε να δει το παιδί μας ως τον αδελφό με τον οποίο θα παίζουν μαζί μοιάζει με ανταγωνιστή», πρόσθεσε. «Δεν είναι ανταγωνιστής για το πράσινο φορτηγό για το οποίο παλεύουν, αλλά στην πραγματικότητα είναι ανταγωνιστής για το να νιώθουν πολύτιμοι και άξιοι».

Ένα 4χρονο παιδί δεν ξέρει πώς να εκφράσει αυτά τα συναισθήματα, συμπληρώνει, οπότε τραβάει την προσοχή «τρέχοντας με μανία προς τον αδερφό του και χτυπώντας τον». Τέτοιου είδους περιστατικά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία από τους γονείς.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται χρόνος και εξάσκηση, προκειμένου τα παιδιά να αισθανθούν οικεία και να μην βλέπουν το ένα το άλλο ως εχθρούς και ανταγωνιστές, αλλά ως φίλους. "Όσο για τους γονείς, να θυμάστε: Κανένας γονέας δεν είναι τέλειος!".


Σχετικά Άρθρα