ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύνδρομο του μεσαίου παιδιού: Τι συμβαίνει στο δεύτερο όταν υπάρχει και τρίτος

06 Ιουλίου 2020, 10:00

images

Το ονομάζουν «σύνδρομο του μεσαίου παιδιού» κι είναι σύνηθες σε πολλά παιδιά που γεννήθηκαν δεύτερα και μετά από αυτά υπήρξε και τρίτο παιδί στην οικογένεια! Πάνω δηλαδή που είχαν όλη την προσοχή των γονέων και του περιβάλλοντος της οικογένειας ως "τα μικρά", έχασαν όλη την προσοχή από το νέο μωρό που ήρθε στην οικογένεια. Και ούτε ως μεγάλο το αντιμετώπιζαν, ούτε ως μικρό!

Το mumsnet, βρετανική ιστοσελίδα για μαμάδες, έκανε έρευνα σε 1.185 χρήστες του που είναι γονείς ενώ το granset, ένα άλλο blog που απευθύνεται σε γιαγιάδες και παππούδες, έκανε παρόμοια έρευνα σε 1.111 χρήστες του. Όπως διαπιστώθηκε, το 25% των χρηστών του mumsnet παραδέχτηκε ότι είχαν ένα αγαπημένο παιδί, την ώρα που το 42% των χρηστών του granset παραδέχθηκαν ότι είχαν αδυναμία σε ένα από τα εγγόνια.

Και οι περισσότεροι από τους μισούς γονείς παραδέχτηκαν με ένα αγαπημένο παιδί ήταν το μικρότερο παιδί και το 26% των γονιών να παραδέχονται ότι το αγαπημένο τους παιδί ήταν το μεγαλύτερο.Για το μεσαίο παιδί (όταν υπήρχαν τρία στην οικογένεια) σχεδόν κανείς δεν δήλωσε ότι του είχε αδυναμία! Κι αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν και τόσο άδικο τα παιδιά αυτά να νιώθουν αδικημένα...

«Η εκδήλωση αδυναμίας σε ένα παιδί παραμένει ζήτημα ταμπού και γεννά πολλές ενοχές, οπότε είναι παρήγορο να ειπωθεί ότι είναι αρκετά συχνό οι γονείς να έχουν μεγαλύτερη συμπάθεια προς ένα παιδί και αυτό δεν είναι καταστροφικό» κρίνουν οι ειδικοί των site. Και δηλώνουν ότι διακρίνουν ανάμεσα στην ύπαρξη συμπάθειας και στην «τοξική» αδυναμία όπου τα άλλα αδέλφια αντιλαμβάνονται ότι αδικούνται και νιώθουν παραμελημένα.


Σχετικά Άρθρα