ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι έφηβοι με ψυχικές παθήσεις διαχειρίζονται αλλιώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

07 Μαΐου 2025, 09:00

images

Οι νέοι με διάγνωση ψυχικής πάθησης αναφέρουν διαφορές στις εμπειρίες τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σύγκριση με τους ψυχικά υγιείς συμπεριλαμβανομένων της μεγαλύτερης δυσαρέσκειας με τον αριθμό των διαδικτυακών φίλων και του αυξημένου χρόνου που αφιερώνουν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι με «εσωτερικευμένες» παθήσεις όπως το άγχος και η κατάθλιψη, αναφέρουν ότι αισθάνονται ιδιαίτερα επηρεασμένοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι νέοι με αυτές τις παθήσεις είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να αισθάνονται έλλειψη αυτοελέγχου κατά τη διάρκεια του χρόνου που αφιερώνουν στις πλατφόρμες, καθώς και αλλαγές στη διάθεση λόγω των likes και των σχολίων που λαμβάνουν.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι με οποιαδήποτε ψυχική πάθηση αναφέρουν ότι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εκείνους που δεν έχουν ψυχική πάθηση, που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε περίπου 50 λεπτά επιπλέον σε μια τυπική ημέρα.

Η μελέτη, με επικεφαλής τη Μονάδα Γνωστικών και Εγκεφαλικών Επιστημών (MRC CBU) του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Κέιμπριτζ, ανέλυσε δεδομένα από μια έρευνα σε 3.340 εφήβους στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας μεταξύ 11 και 19 ετών, η οποία διεξήχθη από το NHS Digital το 2017.

Είναι μια από τις πρώτες μελέτες σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ εφήβων που αξιοποίησε κλινικές αξιολογήσεις της ψυχικής υγείας με πολλαπλές πληροφορίες. Αυτές πραγματοποιήθηκαν από επαγγελματίες που πήραν συνεντεύξεις από νέους, μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Η σύνδεση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψυχικής υγείας των νέων αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένων συζητήσεων, αλλά σχεδόν καμία μελέτη δεν εξετάζει νέους που ήδη αντιμετωπίζουν συμπτώματα ψυχικής υγείας σε κλινικό επίπεδο», δήλωσε η Luisa Fassi, ερευνήτρια στο MRC CBU του Cambridge και κύρια συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour.

«Η μελέτη μας δεν διαπιστώνει αιτιώδη συνάφεια, αλλά δείχνει ότι οι νέοι με ψυχικές παθήσεις χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφορετικά από τους νέους χωρίς κάποια πάθηση.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι ψυχικές παθήσεις διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι αλληλεπιδρούν με τις διαδικτυακές πλατφόρμες ή ίσως η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλει στα συμπτώματά τους. Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να πούμε ποιο έρχεται πρώτο - μόνο ότι αυτές οι διαφορές υπάρχουν».


Σχετικά Άρθρα