ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές: Ποια η σχέση τους με τη Νόσο Πάρκινσον

25 Απριλίου 2023, 09:00

images

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Πάρκινσον, έως και το 50% των ατόμων με τη νόσο θα εμφανίσει κατάθλιψη, έως και το 40% θα βιώσει χρόνιο άγχος και περίπου το 40% θα έχει παθολογική απάθεια.

Το Ίδρυμα Πάρκινσον ενημερώνει ότι οι προκλήσεις ψυχικής υγείας δεν είναι απλώς μία αντίδραση στη διάγνωση της Πάρκινσον, αλλά μάλλον μέρος της ίδιας της νόσου, που προκαλείται από αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου.

Η Naomi Torres-Mackie, PhD, κλινική ψυχολόγος στο Lenox Hill Hospital, δήλωσε ότι το να συμβαίνει αυτό είναι λογικό, δεδομένου του ότι οι νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στη Νόσο Πάρκινσον, αφορούν επίσης και στις καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές.

«Καθένα έχει μία κοινή προέλευση, από όπου πηγάζουν οι συννοσηρότητες (της Νόσου Πάρκινσον), κατάθλιψης και άγχους. Είναι κατανοητό ότι, καθώς οι ντοπαμινεργικές οδοί εκφυλίζονται, μια ανισορροπία μεταξύ ακετυλοχολίνης και ντοπαμίνης οδηγεί στη νόσο του Πάρκινσον», δήλωσε η Torres-Mackie.

Οι ακούσιες κινήσεις που χαρακτηρίζουν τη Νόσο Πάρκινσον είναι συνήθως αποτέλεσμα χαμηλών επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, προσέθεσε. «Αυτός ο νευροδιαβιβαστής έχει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην κίνηση και το συντονισμό αλλά και στη διάθεση. Χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης υπάρχουν επίσης σε ασθενείς με καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές. Έτσι, καθώς τα επίπεδα ντοπαμίνης μειώνονται, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει καταθλιπτικά ή/και αγχώδη συμπτώματα πριν ή παράλληλα με τη διάγνωση του Πάρκινσον», δήλωσε η ίδια.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η κατάθλιψη, το άγχος ή η απάθεια είναι συχνά τα πλέον πρώιμα σημάδια της νόσου, με τα συμπτώματα διάθεσης να εμφανίζονται νωρίτερα από άλλα συμπτώματα Πάρκινσον. «Πιο συγκεκριμένα, γνωρίζουμε από έρευνα ότι ορισμένα άτομα βιώνουν άγχος ή κατάθλιψη 2 έως 5 χρόνια πριν λάβουν τη διάγνωση της νόσου».

Ωστόσο, τα δεδομένα από το Parkinson's Outcomes Project του Ιδρύματος Πάρκινσον έδειξαν ποσοστό παραπομπής σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που αγγίζει μόλις το 2%, καθώς και πιθανή υποδιάγνωση και υποθεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης σε όσους ζουν με αυτή τη νόσο.

Η Elena Godfrey, κοινωνική λειτουργός για το Ίδρυμα Πάρκινσον, είπε ότι ιστορικά, η κατάλληλη φροντίδα του Πάρκινσον σήμαινε την καλύτερη δυνατή διαχείριση των συμπτωμάτων κίνησης. «Ευτυχώς, οι άνθρωποι που ζουν με τη νόσο του  Πάρκινσον έχουν ενώσει τις φωνές τους στη συζήτηση και επαναπροσδιορίζουν τι σημαίνει να έχεις καλή φροντίδα για το Πάρκινσον», είπε. «Γνωρίζουμε τώρα ότι τα μη κινητικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου, επομένως η καλή φροντίδα του Πάρκινσον πρέπει να περιλαμβάνει αξιολόγηση, συζήτηση και αντιμετώπιση των μη κινητικών συμπτωμάτων και της συνολικής ευεξίας».

Όλες οι πτυχές της Νόσου Πάρκινσον θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους ειδικούς, καθώς και από την οικογένεια και τους φίλους όσων ζουν με τη νόσο, είπε η  Torres-Mackie.


Σχετικά Άρθρα