ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πολλή ξεκούραση, μας κουράζει και μας προκαλεί κατάθλιψη

08 Απριλίου 2020, 17:05

images

Όπως υποστηρίζει η ψυχοθεραπεύτρια, Λούσι Μπέρεσφορντ "δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο εξουθενωμένοι από ό,τι συνήθως τώρα που εργάζονται από το σπίτι, επειδή ψυχολογικά είμαστε “σχεδιασμένοι” για συνεχή εξέλιξη στη ζωή μας".

Κάποιοι σταμάτησαν απλά να εργάζονται και η παραμονή τους στο σπίτι συνδέεται με βαρεμάρα και υποτονικότητα ή με νεύρα και στεναχώρια. Αλλά υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων παγκοσμίως που εργάζεται κανονικά από το σπίτι χρησιμοποιώντας όλα τα τεχνολογικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας οι σύγχρονοι άνθρωποι.

Αυτοί οι τελευταίοι -συνηθισμένοι να έχουν μια ζωή όλο κίνηση, εναλλαγές και δραστηριότητα- τώρα εργάζονται το ίδιο σκληρά αλλά χωρίς τις χαρές μιας βόλτας, της επαφής με άλλους ανθρώπους και της διασκέδασης.

«Αν δεν υπάρχει δομή, ενδιαφέρον, ακόμα και αγάπη στον εαυτό μας στην ημέρα, τότε οι ώρες φαίνονται πιο μεγάλες, επίπονες και αισθανόμαστε ηττημένοι, ληθαργικοί, ακόμα και καταθλιπτικοί», λέει η Μπέρεσφορντ στη βρετανική έκδοση της HuffPost. Προσθέτει δε: «Και όσο λιγότερα πράγματα κάνουμε, τόσο ηττημένοι θα νιώθουμε».

Το χρόνιο στρες, ακόμα και σε χαμηλό επίπεδο, μπορεί να εξαντλεί την ψυχική μας υγεία, προσθέτει ο Δρ Ρότζερ Χέντερσον, διευθυντής στο κέντρο υγείας Liva Healthcare. 

«Τα αυξανόμενα επίπεδα των ορμονών του άγχους όπως η αδρεναλίνη στο σώμα μπορούν – αν και ενδεχομένως είναι χρήσιμα σε σύντομη και ελαφριά διαταραχή άγχους – να έχουν αντίκτυπο στο σώμα σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και να προκαλέσουν σωματική και ψυχική κούραση», λέει. Οι σωματικές επιδράσεις της καθιστικής ζωής, μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε υπνηλία, προσθέτει ο Δρ. Χέντερσον. Η άσκηση «μεταβάλλει την βιοχημική και ορμονική ισορροπία».

Πως να αντιδράσουμε

Η αρχή πρέπει να γίνει βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου. Σημαντικοί παράγοντες στην επίτευξη αυτού είναι η απομάκρυνση από τις ειδήσεις και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τον ύπνο, η δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος και ο προγραμματισμός όσον αφορά την ώρα που θα κοιμηθούμε και θα ξυπνήσουμε.

Ο Δρ Μαρκ Περάρα, συνιστά να χρησιμοποιούμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο κατά τη διάρκεια της ημέρας, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει σχεδιασμό δραστηριοτήτων για να μας κινητοποιήσουν σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και πνευματικά. 

ΠΗΓΗ

HuffPost UK

Σχετικά Άρθρα