ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί στις γιορτές πλημμυρίζουν κάποιοι από αρνητικά συναισθήματα;

17 Απριλίου 2022, 09:00

images

Αρκετά συχνά, κατά τη διάρκεια των εορτών, οι άνθρωποι αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα. Αγχώνονται παραπάνω από όσο συνήθως, μελαγχολούν, νιώθουν πεσμένοι ψυχολογικά και δεν έχουν τη διάθεση να συμμετάσχουν στους εορτασμούς και στα οικογενειακά τραπέζια.

Ακόμη, ενδέχεται να αισθάνονται ότι δεν έχουν την απαραίτητη ψυχική ή και σωματική δύναμη για να σηκωθούν το πρωί από το κρεβάτι τους, να θέλουν να μείνουν για λίγο διάστημα μόνοι τους μακριά από τους φίλους και την οικογένειά τους, να νιώθουν διαρκώς θυμωμένοι, εκνευρισμένοι, ακόμη και να είναι επιθετικοί προς το περιβάλλον τους.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποτρέψουμε την εμφάνιση τέτοιων αρνητικών συναισθημάτων, πολλώ δε μάλλον σε εορταστικές περιόδους, όπως το Πάσχα. Εάν, λοιπόν, παρατηρείτε τέτοιες αλλαγές στη συμπεριφορά και την ψυχολογία σας, πρέπει να έχετε κάποια πράγματα στο μυαλό σας, τα οποία,, ενδεχομένως, θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Για παράδειγμα, πρέπει πάντα να θυμάστε ότι η θλίψη και η κακή διάθεση είναι κάτι το εφήμερο, που αργά ή γρήγορα, ακόμη και μετά το τέλος των εορτών, θα παρέλθει και όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό. Ακόμη, είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση κάθε αρνητικού συναισθήματος είναι η αποδοχή. Όσο ''κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι'', τόσο αυτό θα εντείνεται.  Επομένως, η αποδοχή του προβλήματος είναι μείζονος σημασίας. Για το λόγο αυτό, πρέπει να μιλάτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα, εκφράζοντας τους προβληματισμούς σας σχετικά με την ψυχική σας κατάσταση. Τέλος, καλό θα είναι, παρόλα τα αρνητικά σας συναισθήματα, να κάνετε μία προσπάθεια να έρθετε σε επαφή με κόσμο, να παρευρεθείτε σε συναντήσεις και να ξεφύγετε, έστω και λίγο, από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σας.

Εν πάση περιπτώσει, ό,τι κι αν είναι αυτό που σας απασχολεί κατά τη διάρκεια των εορτών, φροντίστε να χαρείτε τις διακοπές σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να ξεκουραστείτε, σωματικά αλλά και ψυχικά, απολαμβάνοντας τις γιορτές και το διάλειμμά σας.


Σχετικά Άρθρα