ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εθισμός: Διάσημοι Έλληνες διηγούνται πως ξέφυγαν

07 Φεβρουαρίου 2024, 16:00

images

Την πορεία τους μέσα από τη σχέση τους με τις καταχρήσεις παρουσίασαν ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας κ. Θοδωρής Αθερίδης, ο χημικός – οινολόγος κ. Γιάννης Μπουτάρης, και η Inspirational coach "Καθαρή Ζωή", κα. Μαρία – Ελένη- Ζωή Αίθρα Λυκουρέζου στο πλαίσιο του 1ου συνεδρίου για τη μείωση της βλάβης από εθιστικές συνήθειες “ΜΗΝ ΚΟΛΛΑΣ” που διεξήχθη στην Αθήνα.

«Στην τελευταία φάση του αλκοολισμού πήγαινα σε μπαρ με πελατεία αλκοολικούς όπως εγώ. Ήταν η ανάγκη μου να ξεφύγω και η ανάγκη να είμαι σε ένα προστατευμένο περιβάλλον με όμοιούς μου», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης μιλώντας για την ζωή του με τους εθισμούς. «Όταν θες να πιεις κάθε μέρα, έχεις πρόβλημα και ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσεις είναι να πεις δε θέλω να είμαι άλλο έτσι», ανέφερε υπογραμμίζοντας πως το αλκοόλ σε κάνει να θες να φύγεις από μία πραγματικότητα που δε θες να ζεις. Και εκεί, όπως είπε, εδράζεται η ουσία του εθισμού. «Είμαι καθαρός από το 1981» σημείωσε τονίζοντας, ωστόσο, πως ένας αλκοολικός δεν αναφέρεται ποτέ στον εαυτό του ως πρώην αλκοολικό. «Ένας αλκοολικός δεν λέει ήμουν, λέει είμαι. Δεν είναι αρρώστια που περνάει με χάπια, είναι μια κατάσταση που σε συντροφεύει σε όλη σου τη ζωή», τόνισε. Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, στόχος είναι να κερδίζει κανείς την κάθε μέρα.

«Το κόβεις όταν ξεπεράσεις τα όρια σου και φοβηθείς, όταν νιώσεις ότι πιάνεις πάτο. Και αυτό είναι κάτι που διαφέρει για κάθε άνθρωπο», σημείωσε ο κ. Αθερίδης αναφέροντας πως ο εθισμός του στο αλκοόλ ξεκίνησε στην εφηβεία του ως μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις κρίσεις πανικού που βίωνε. «Το να σταματήσει κανείς, είναι κάτι που το αποφασίζει μόνος του μόλις παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα», ανέφερε τονίζοντας την συμβολή της συμμετοχής του στο πρόγραμμα των Ανώνυμων Αλκοολικών στην προσπάθεια αυτή. «Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε και άλλα σημεία αναφοράς, πέραν από τον εαυτό μας. Στους ΑΑ λένε ότι αυτό μπορεί να είναι ο Θεός, όπως τον ορίζει ο καθένας από εμάς», ανέφερε φέρνοντας ως παράδειγμα την αναλογία ενός φάρου για ένα καράβι που ταξιδεύει τη νύχτα. «Βλέποντάς τον ξέρεις αν προχωράς ή απομακρύνεσαι. Αλλιώς μπορεί απλώς να κάνεις κύκλους γύρω από τον εαυτό σου», τόνισε. «Όταν πήγα στους ΑΑ ήμουν σίγουρος ότι δε θα το κόψω, μέρα με την ημέρα, όμως, απομακρύνθηκα», υπογράμμισε και στάθηκε στην ανάγκη του να θυμάται κανείς πόσο σημαντικό είναι ένα τέτοιο επίτευγμα. «Είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε ελεύθεροι και να έχουμε την ευθύνη του εαυτού μας. Για να αυτοκαταστραφείς έχεις δύναμη. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αλλάξεις την φορά της δύναμης», κατέληξε ο κ. Αθερίδης.

«Έκανα καθημερινά χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, έφτασα στο σημείο να παίρνω χάπια για να κοιμηθώ. Είδα ότι έπιασα πάτο όταν άρχισα να κάνω χρήση και μόνη μου και όχι μόνο στο πλαίσιο του κοινωνικού κύκλου που βρισκόμουν», ανέφερε η κα. Μαρία – Ελένη- Ζωή Αίθρα Λυκουρέζου. Όπως είπε, στα 25 της χρόνια αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τη ζωή της και τον εαυτό της και να δουλέψει προς μία ολιστική αντιμετώπιση της ζωής. «Πιστεύω ότι τη δύναμη την έχουμε μέσα μας. 


Για να φτάσεις στο τέρμα, έχεις τη δύναμη να γυρίσεις και πίσω», σημείωσε τονίζοντας την ανάγκη της ενδυνάμωσης μέσα από την δραστηριοποίηση και την άσκηση. Ερωτώμενη για το πώς μπορεί να έρθει η αλλαγή αυτή, η κα. Αίθρα Λυκουρέζου τόνισε πως «πρέπει ο ίδιος ο άνθρωπος να πάρει την απόφαση να κάνει την αλλαγή, αν τον πιέσεις θα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Πρέπει να το θέλει ο ίδιος» και κατέληξε λέγοντας πως «σκοπός μου πλέον είναι να βοηθήσω τον κόσμο που το θέλει να βρει τα δικά του εργαλεία και να ενδυναμωθεί».

Σχετικά Άρθρα