ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Bιολογική ηλικία και άγχος: Μία προβληματική σχέση

24 Απριλίου 2023, 07:00

images

Κάθε χρόνο, ο αριθμός των κεριών στην τούρτα γενεθλίων δείχνει την ηλικία μας. Αλλά πόσων χρόνων είμαστε στην πραγματικότητα; Η χρονολογική ηλικία είναι ο αριθμός των ετών που ζούμε. Η βιολογική ηλικία, ωστόσο, είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός και αισθανόμαστε στο σώμα μας. Συχνά μάλιστα η τελευταία χρησιμοποιείται ως ένδειξη της συνολικής υγείας και μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως είναι η έκθεση στο άγχος.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η βιολογική ηλικία των ανθρώπων υφίσταται ταχεία αύξηση ως απόκριση σε διάφορες μορφές στρες. Ωστόσο, έδειξε επίσης ότι αυτή η γήρανση μπορεί να αντιστραφεί μετά από μια περίοδο χαλάρωσης και απαλλαγής από το στρες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο συν-συγγραφέας της μελέτης, James White, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke είπε: «Προηγούμενες αναφορές υπαινίχθηκαν την πιθανότητα βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων της βιολογικής ηλικίας, αλλά το ερώτημα αν τέτοιες αλλαγές είναι αναστρέψιμες έχει μέχρι τώρα, παρέμεινε ανεξερεύνητο».

Ο Tunc Tiryaki, ιδρυτής του London Regenerative Institute δεν εκπλήσσεται από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης. «Με βάση επιστημονικά στοιχεία, είναι επαρκώς τεκμηριωμένο ότι το άγχος έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική μας υγεία και μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης», είπε.

Ομοίως, σύμφωνα με τον Tiryaki, η διαπίστωση ότι η βιολογική ηλικία αποκαθίσταται μετά την ανάκαμψη από το στρες είναι ενδιαφέρουσα αλλά όχι εντελώς απροσδόκητη. Σημείωσε ότι πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι τεχνικές μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός, η τακτική άσκηση και ο καλός ύπνος μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιώσεις σε διάφορους βιολογικούς δείκτες που σχετίζονται με τη γήρανση.

«Το σώμα μας έχει την ικανότητα να επισκευάζει και να ανακάμπτει από τη ζημιά που προκαλείται από το στρες, επομένως είναι λογικό αυτή η διαδικασία ανάκαμψης να μπορεί επίσης να αποκαταστήσει τη βιολογική μας ηλικία», υπέθεσε ο Tiryaki.


Σχετικά Άρθρα