ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντιμετωπίζουμε το άγχος κάνοντας λίστες…

04 Οκτωβρίου 2019, 12:00

images

Το 75% των ιατρικών επισκέψεων σε όλες τις ειδικότητες αφορούν κάποιο σύμπτωμα ή κάποια ασθένεια που σχετίζεται με το χρόνιο άγχος.

Αυτό υποστηρίζει ο Δρ. Manny Alvarez, έμπειρος ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «List ful Living» («ζωή γεμάτη λίστες» σε ελεύθερη μετάφραση).

Όπως υποστηρίζει, το χρόνιο άγχος από το οποίο υποφέρει η πλειοψηφία των σύγχρονων ανθρώπων κατακλύζει τον οργανισμό και προκαλεί δεκάδες προβλήματα υγείας, από μυοσκελετικούς πόνους και πονοκέφαλο, ως γαστρεντερικές και διατροφικές διαταραχές, αϋπνίες, στυτική δυσλειτουργία σε υγιείς νέους άνδρες και αμηνόρροια σε νέες γυναίκες.

Όλα αυτά, κατά την γνώμη του, μπορούν να αντιμετωπιστούν αν βάλουμε τις «λίστες» στη ζωή μας.

Το πρώτο που θα αντιμετωπίσουμε αν ακολουθήσουμε τη μέθοδο αυτή, θα είναι το σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως ή Burnout syndrome το οποίο έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Oργανισμό Υγείας ως μία κανονική νόσος που ορίζεται ως «χρόνιο άγχος για την εργασία το οποίο δεν αντιμετωπίζεται επιτυχώς».

Η μειωμένη ενέργεια, η ψυχική απομάκρυνση από τους εργασιακούς στόχους, ο αρνητισμός, ο κυνισμός, η κατάθλιψη είναι μερικά μόνο από τα αρνητικά που συνοδεύουν το σύνδρομο αυτό.

«Το άγχος είναι αυτό που συμβαίνει όταν υπάρχει κενό μεταξύ των απαιτήσεων της ζωής και των δυνατοτήτων μας», λέει ο Δρ. Heidi Hanna, PhD, συγγραφέας ενός άλλου σχετικού βιβλίου, με τίτλο "Stressaholic: 5 StepstoTransform Your Relation ship with Stress."

Και ο τρόπος για σωστή διαχείριση αυτού του άγχους είναι να το αντιμετωπίσουμε μόνη μας οργανωμένα.

Τι μπορεί να περιλαμβάνουν οι λίστες

Ξεκινάμε με μία που περιλαμβάνει όλα τα ραντεβού μας. Συνεχίζουμε με μια άλλη που περιλαμβάνει όλες τις προσωπικές υποχρεώσεις και εργασίες.

Συνεχίζουμε με μια τρίτη που αφορά τις γιορτές, τις επετείους, τα δώρα που πρέπει να πάρουμε. Και μετά φτιάχνουμε την επόμενη που περιλαμβάνει όλες τις επιθυμίες που έχουμε για αυτό το χρονικό διάστημα.

Αλλά πάντα θα έχουμε και μία για την σημερινή μέρα που θα περιλαμβάνει τα πάντα. Ακόμα και το λούσιμο που θέλουμε να κάνουμε.

Μας συμβουλεύει να φτιάχνουμε τις λίστες μας στο τέλος της ημέρας και να πέφτουμε για ύπνο χαλαρωμένοι ότι όλα τα έχουμε βάλει σε ένα πρόγραμμα.

Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα και με τον τρόπο αυτό διατείνεται ότι σταδιακά θα μειώσουμε το άγχος και θα βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.

Σχετικά Άρθρα