ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρωί ή βράδυ η καλύτερη ώρα για γυμναστική;

23 Ιουλίου 2019, 12:48

images

Το διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει όσους ασχολούνται με τη γυμναστική είναι: «Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναστώ;»

Μερικοί προτιμούν την πρωινή γυμναστική ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να γυμνάζονται κατά τις απογευματινές ή ακόμα και τις νυχτερινές ώρες.

Οι «πρωινοί τύποι» υποστηρίζουν ότι η γυμναστική τις πρωινές ώρες τους δίνει ενέργεια για όλο το υπόλοιπο της μέρας. Από την άλλη οι «βραδινοί τύποι» υποστηρίζουν ότι τους χαλαρώνει και τους κάνει να ηρεμούν μετά από μια κουραστική μέρα.

Πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι η πρωινή γυμναστική μπορεί να ενεργοποιήσει μερικά γονίδια στον μυϊκό ιστό, ενισχύοντας την ικανότητα του μεταβολισμού να καίει την ζάχαρη και το λίπος.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο εύρημα της έρευνας χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να βοηθήσει τους υπέρβαρους και αυτούς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Από την άλλη η απογευματινή γυμναστική, χρησιμοποιεί λιγότερο οξυγόνο, κάνει την εκγύμναση πιο αποτελεσματική και βελτιώνει την αθλητική παρουσία.

«Η αθλητική παρουσία είναι καλύτερη το απόγευμα σε σχέση με το πρωί, κατά την οποία οι αθλητές καταναλώνουν λιγότερο οξυγόνο που σημαίνει λιγότερη ενέργεια για την ίδια ένταση άσκησης το απόγευμα παρά το πρωί», λέει ο Gad Asher, ερευνητής στο Weizmann Institute of Science’s.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος πάει για τρέξιμο θα εξουθενωθεί νωρίτερα το πρωί παρά το απόγευμα. Με άλλα λόγια θα μπορεί να τρέξει με μεγαλύτερη διάρκεια το απόγευμα σε σχέση με το πρωί κάτω από τις ίδιες συνθήκες τρεξίματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διαφορές στο μυϊκό στρώμα κατά την πρωινή άσκηση, ειδικότερα τη διάσπαση της γλυκόζης και τη καύση λίπους. Εξετάζοντας το μυϊκό στρώμα εντόπισαν ότι η άσκηση έχει πιο ευεργετικά αποτελέσματα στις καύσεις του μεταβολισμού συγκριτικά με την άσκηση αργά το πρωί. 

«Εντοπίσαμε ότι η ώρα της άσκησης είναι σημαντική ώστε να είναι αποτελεσματική» σημειώνει ο Sassone-Corsi.

Κατά τον Sassone-Corsi η διαδικασία αυτή καθαρίζεται από μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη την HIF1-alpha, η οποία ρυθμίζει άμεσα τον κιρκαδικό κύκλο, τον εσωτερικό μηχανισμό δηλαδή ο οποίος επηρεάζει τον ανθρώπινο κύκλο του ύπνου, του ξυπνήματος, της όρεξης κ.α.

 «Υπάρχει συγκεκριμένη ώρα για γυμναστική, ξεκούραση και για λήψη τροφής. Οι μεταβολικοί κύκλοι δεν είναι προσαρμοσμένα να ανταποκρίνονται στα εξωτερικά ερεθίσματα με τον ίδιο τρόπο τη μέρα ή τη νύχτα» προσθέτει. 

Πρωί ή βράδυ;

Η απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική αυτό εξαρτάται από το στόχο και τις ανάγκες του καθενός.

Αν είσαι αθλητής, μαραθωνοδρόμος, ποδοσφαιριστής ή παίχτης μπάσκετ ο οποίος χρειάζεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τότε η καλύτερη ώρα να προπονηθείς είναι το απόγευμα.

Γι αυτούς τους οποίους ανησυχούν περισσότερο για το σωματικό τους βάρος και αυτοί που θέλουν να ελέγξουν τη ζάχαρη στο αίμα τους, είναι προτιμότερο να επιλέγουν την πρωινή γυμναστική, μιας και μετά την άσκηση τα κύτταρα λειτουργούν καλύτερα ώστε να επηρεάζουν περισσότερο τον μεταβολισμό.

Σχετικά Άρθρα