ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το σχήμα στόματος και ο λόγος θέλουν ίσια δόντια

27 Οκτωβρίου 2019, 06:00

images

Με τα δόντια δεν μασάμε απλά την τροφή μας. Μας βοηθούν να εκφέρουμε σωστά τα οδοντικά σύμφωνα (τ,δ,θ), να έχουμε υγιή ούλα, να κινείται χωρίς πρόβλημα η γλώσσα μας, αλλά και να χαμογελάμε χωρίς ντροπή…

Επίσης, όπως μας ενημερώνουν τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί που ασχολούνται με την αισθητική του προσώπου, οι επονομαζόμενες «ρυτίδες θλίψης» που ξεκινούν από τη μύτη προς τις γωνίες του στόματος, και δημιουργούνται με την πάροδο των ετών λόγω χαλάρωσης των ιστών του προσώπου, απώλειας λίπους του δέρματος , όταν μεταβάλλεται η σχέση των δοντιών της άνω με την κάτω γνάθο χειροτερεύουν....

Όπως επισημαίνει η .Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρουργός οδοντίατρος, ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική, «η εικόνα του προσώπου παραμορφώνεται πλήρως όταν κάποιος δεν έχει δόντια καθώς αλλάζει η σχέση της μύτης με το πηγούνι και εμφανίζονται πιο έντονες ρυτίδες γύρω από το στόμα. Με το παράδειγμα αυτό γίνεται σαφές πόσο τα δόντια και η σχέση των δοντιών της άνω με την κάτω γνάθο (σύγκλειση) μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα του προσώπου».

Όπως λέει η ειδικός, οιόψεις ρητίνηςγια την βελτίωση της εικόνας των δοντιών δεν ομορφαίνουν μόνο το χαμόγελο αλλά διορθώνουν και την σύγκλειση των δοντιών με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι ρυτίδες και να βελτιώνεται και το προφίλ στο πρόσωπο.

Εκεί που το προφίλ δέχεται τεράστια αλλαγή πάντως είναι όταν με το «τρίψιμο» από τα χρόνια, μικραίνει το μέγεθος των δοντιών.Τότε αλλάζει δραματικά η σχέση της άνω με την κάτω γνάθο και κατά συνέπεια το προφίλ και η μπροστινή όψη του προσώπου.

Στην περίπτωση αυτή εκτός από τις όψεις ρητίνης, μπαίνει και ένας «συγκλεισιακός νάρθηκας» στο στόμα για καλύτερη αποκατάσταση.

Τέλος, όταν ο ηλικιωμένος βγάζει δόντια που χάλασαν και δεν τα αποκαθιστά με εμφυτεύματα ή γέφυρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αλλάζει όλη η ισορροπία στη γνάθο.

Οι ειδικοί μας συστήνουν την άμεση αποκατάστασή των δοντιών που λείπουν για την ισορροπία του στοματογναθικού με εμφυτεύματα ή γέφυρες και διόρθωση της σύγκλεισης στο σύνολο των δοντιών.

Σχετικά Άρθρα