ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αποφασίζουμε να κάνουμε τατουάζ

25 Ιανουαρίου 2024, 10:00

images

Το να κάνουμε ένα τατουάζ είναι μία απόφαση που θα μας συντροφεύει ισοβίως, οπότε δημιουργεί μαζί ενθουσιασμό αλλά και φόβο. Η κατάλληλη προετοιμασία, προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά και να μην υπάρξουν τυχόν επιπλοκές ή ψυχολογικά πισωγυρίσματα, θα βοηθήσει πολύ όπως βοηθάει πάντα το να είμαστε ενημερωμένοι για κάθε πιθανότητα και παράμετρο σε θέματα υγείας...

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτή τη διαδικασία, αναφέρει το HealthNews. Ακολουθούν 3 από αυτούς:

1. Αλλεργική αντίδραση

Ορισμένα μελάνια για τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα μας, καθώς ορισμένοι τύποι μελανιού περιέχουν μέταλλα. Σχετική έρευνα δείχνει ότι ορισμένα μελάνια, όπως οι κόκκινες χρωστικές μπορεί να είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Τα συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων, μπορεί να περιλαμβάνουν εξάνθημα και έντονο κνησμό.

2. Λοιμώξεις

Εάν οι βελόνες και γενικώς ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τις διαδικασίες τατουάζ, δεν έχουν αποστειρωθεί μεταξύ των χρήσεων, μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο να προσβληθείτε από ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του αίματος. Μερικά παραδείγματα αιματογενών λοιμώξεων, περιλαμβάνουν ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C και HIV. Για να αποφύγουμε τέτοια προβλήματα, πρέπει πάντα να βεβαιωνόμαστε ότι ο επαγγελματίας που θα μας κάνει το τατουάζ χρησιμοποιεί αποστειρωμένο εξοπλισμό, φοράει γάντια και εργάζεται σε καθαρό περιβάλλον.

3. Άλλα δερματολογικά προβλήματα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), εάν φέρετε γονίδια ψωρίασης, η λήψη μελανιού μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ψωρίασης ή να την κάνει να εμφανιστεί για πρώτη φορά. Άλλα δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα ή ομαλός λειχήνας, μπορεί επίσης να εμφανιστούν γύρω από την περιοχή που έγινε το τατουάζ. 

Μία πάθηση του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί μέρες μετά το τατουάζ ή ακόμα και χρόνια αργότερα. Εάν παρατηρήσουμε σημάδια δερματικής πάθησης, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο.

Να σημειώσουμε ότι τα τατουάζ σήμερα αφαιρούνται με ειδικά λέιζερ αλλά πρόκειται για μία διαδικασία αρκετά επίπονη που σίγουρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ολόσωμα σχέδια.

Σχετικά Άρθρα