ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ψυχική υγεία παιδιών διαζευγμένων γονιών

22 Αυγούστου 2019, 17:50

images

Υπάρχουν τα εξής δεδομένα που είναι κοινώς αποδεκτά και αποτελούν τη βάση για οποιαδήποτε έρευνα ή συζήτηση για το διαζύγιο ανθρώπων που έχουν παιδιά:

-Τα ζευγάρια σήμερα χωρίζουν όταν είναι δυστυχισμένα και δυσλειτουργικά. Και αυτό είναι υγιές, είτε έχουν παιδιά, είτε δεν έχουν.

-Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με καυγάδες και κακή σχέση μεταξύ των γονέων, αποκτούν περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα από τα παιδιά που ζουν ένα «φιλικό» διαζύγιο και στην συνέχεια μια καλή συνεργασία των γονέων για την ευτυχία τους.

-Όσο «φιλικό» κι αν είναι ένα διαζύγιο, πάντως τα παιδιά θα ζητούν σε τακτά χρονικά διαστήματα να τους εξηγήσουμε γιατί έπρεπε να συμβεί.

Δηλαδή για ένα παιδί αποτελεί αναμφισβήτητο πλήγμα το γεγονός ότι οι γονείς του δεν ήθελαν πια ο ένας τον άλλον.

Ένα ζευγάρι με παιδιά που έχει αποφασίσει να χωρίσει, είναι χρήσιμο να επισκέπτεται μαζί έστω λίγες φορές έναν έμπειρο ψυχολόγο που θα τους εξηγήσει πώς να διαχειριστούν τις απορίες των παιδιών τους.

Να δούμε τι έδειξε μεγάλη έρευνα για την ψυχική υγεία των παιδιών από χωρισμένους γονείς σε χώρες της Αμερικής, της Ευρώπης και την Αυστραλία:

Οι ερευνητές κατέγραψαν και μελέτησαν τα κοινά όσο και συχνά προβλήματα που παρατηρούνται σε παιδιά μετά το διαζύγιο των γονέων.

Όπως επισημαίνουν, τα συχνότερα είναι τα προβλήματα στο σχολείο (επιδόσεις και συμπεριφορά), η παιδική κατάθλιψη και η δύσκολη εφηβεία με εξάρσεις.

Αλλά τα παιδιά που έζησαν δύσκολα διαζύγια με ξυλοδαρμούς, καυγάδες, κατηγορίες του ενός γονέα προς τον άλλο, εγκατάλειψη από τον ένα ή τους δύο γονείς, αναπτύσσουν επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, δεν έχουν σταθερότητα στις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις και αναπαράγουν τα ίδια προβλήματα στην δική τους οικογένεια.

Τι συστήνουν οι ειδικοί σε γενικές γραμμές 

-Να μην παρίστανται τα παιδιά στις διαφωνίες και τους καυγάδες.

-Να μην κατηγορεί ο ένας γονιός τον άλλον στα παιδιά.

-Οι δύο γονείς να ανακοινώνουν από κοινού στα παιδιά την απόφαση για το διαζύγιο εξηγώντας τους αληθινούς λόγους.

-Να έχουν τα παιδιά μετά το διαζύγιο τακτικές επαφές και με τους δύο γονείς.

-Να νιώθουν τα παιδιά ότι οι γονείς συνεννοούνται μεταξύ τους για τα ίδια και βάζουν τις όποιες αντιπαραθέσεις τους σε δεύτερη μοίρα όταν πρόκειται για τα παιδιά τους.

-Να έχουν επαγγελματική ψυχολογική στήριξη εφόσον την χρειάζονται την εποχή του διαζυγίου ή στην εφηβεία.

ΠΗΓΗ: Laumann‐Billings L, Emery RE. J FamPsychol 2000, Emery RE. Two homes, one childhood: a parenting plan to last a lifetime. New York: Avery, 2016

Σχετικά Άρθρα