ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κολύμβηση μας ομορφαίνει και μας χαρίζει ευεξία

05 Ιουλίου 2019, 14:11

images

Η κολύμβηση μας βοηθά να χάσουμε πολλές θερμίδες γυμνάζοντας ταυτόχρονα όλους τους μυς του σώματος. Είναι ως εκ τούτου η θάλασσα, (αλλά και η πισίνα) το καλύτερο… «γυμναστήριο» αλλά μόνο αν κολυμπάμε συχνά, πολύ και σωστά!

Με την κολύμβηση ασκούνται οι μύες της πλάτης και των ώμων, οι τρικέφαλοι στα χέρια, η μέση, οι γοφοί και οι γλουτοί και βέβαια οι μύες στα πόδια καθώς συμμετέχουν τα μέγιστα οι τετρακέφαλοι χωρίς μάλιστα να καταπονούνται οι αρθρώσεις λόγω της άνοσης και της έλλειψης κραδασμών.

Ταυτόχρονα, η κολύμβηση είναι πολύ χρήσιμη άσκηση και για το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό μας σύστημα καθώς συνδυάζει καρδιαγγειακή με μυϊκή ενδυνάμωση. Τι καλύτερο λοιπόν; Επιλέγοντας την κολύμβηση στην θάλασσα που μας προσφέρεται άπλετα τώρα το καλοκαίρι, μπορούμε και να αδυνατίσουμε. Ή μήπως όχι;

Ας δούμε τα δεδομένα:

Κολυμπώντας χαλαρά επί 1 ώρα συνεχώς «καίμε» περίπου 500 θερμίδες. Αλλά ποιος εξ ημών κολυμπάει με ρυθμό συνεχώς επί 1 ώρα; Διότι αν απλά επιπλέουμε κουνώντας τα χεράκια χαλαρά, δεν καίμε σχεδόν τίποτα!

«Μπορείς να κολυμπάς κάθε μέρα χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού» αναφέρει ο Δρ Joel Stager, διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης της Κολύμβησης στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στο Bloomington. «Δεν μπορείς να πεις το ίδιο για το τρέξιμο ή τη γυμναστική με βάρη», συμπληρώνει.

«Η έρευνά μας δείχνει πως οι κολυμβητές καταλήγουν να είναι 20 χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία», προσθέτει ο Δρ Stager. Τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν και στο Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής, δείχνουν ότι η πίεση, η χοληστερόλη, η καρδιαγγειακή αντοχή και το κεντρικό νευρικό σύστημα ενός κολυμβητή συνάδουν με εκείνα ενός πολύ νεότερου ανθρώπου.

Και συνεχίζει:

«Το κλειδί για να επιτύχεις τα καλύτερα αποτελέσματα από ένα πρόγραμμα κολύμβησης είναι να εναλλάσσεις διαφορετικά στάδια κολύμβησης και ξεκούρασης, καθώς και να μη βαλτώνεις σε ένα μόνο είδος. Δοκίμασε ελεύθερο, πρόσθιο, πεταλούδα, ύπτιο και φρόντισε να αλλάζεις τη σειρά. Επίσης, μην ανησυχείς για τα διαλείμματα. Η κολύμβηση δεν είναι όπως το περπάτημα, κατά το οποίο οι παλμοί σου πέφτουν γρήγορα. Στην πισίνα ο παλμός σου μένει υψηλός, τουλάχιστον για 30 δευτερόλεπτα μετά το τέλος κάθε γύρου».

Σχετικά Άρθρα